Jövőbeli feladatok

A felszíni kutatás feladata a nagy aktivitású radioaktívhulladék-tároló telephelyének kiválasztása. A jelenleg folyó I. felszíni kutatási fázis célja az általános helyszínminősítés és a célterület kiválasztása. A fázis végén a jelenlegi 87 km2-es kutatási területen belül rangsorolni kell az elhelyezés szempontjából alkalmas területrészeket. A leszűkített kutatási területen folytatódik majd a II. felszíni kutatási fázis, amelynek végén kijelölhető a mélységi geológiai tároló telephelye, valamint a hozzá tartozó felszíni telephely területe is, és megtörténik a minősítésük. A III. felszíni kutatási fázis már a felszín alatti kutatólaboratórium előkészítésére irányul.

Még nincs eldöntve, hogy a kutatólaboratórium része lesz-e a későbbi tárolónak vagy sem. Az ezzel kapcsolatos döntést a felszíni kutatások eredményeinek és a tároló előzetes elrendezésének figyelembe vételével lehet meghozni. A döntéstől függetlenül a kutatólaboratórium létesítése jelentős mérföldkő a tároló megvalósításának folyamatában. Ezen a ponton válik szükségessé a létesítést előkészítő tevékenységek megkezdéséhez az Országgyűlés előzetes elvi hozzájárulásának megkérése, amelyet az atomenergiáról szóló 1996. évi CXVI. törvény ír elő.

A nagy aktivitású radioaktívhulladék-tároló létesítési folyamatában Magyarország a „mérlegelve előrehaladás” politikáját követi. Előrehalad a tároló telephelyének kiválasztásában, de mérlegeli az üzemanyagciklus-zárási stratégia kiválasztását befolyásoló fejleményeket is.

A nagy aktivitású és/vagy hosszú élettartamú radioaktív hulladék végleges elhelyezésével kapcsolatos fő feladatok ütemezése várhatóan a következő lesz:

  2015 – 2030 a telephely kiválasztása;
  2030 – 2038 a felszín alatti kutató laboratórium építése;
  2038 – 2055 a felszín alatti kutató laboratórium üzemeltetése;
  2055 – 2064 a mélységi geológiai tároló létesítése;
  2064 – 2079 a mélységi geológiai tároló üzemeltetése;
  2080 – 2083 a tároló bezárása.

A fenti ütemezés szorosan igazodik a Paksi Atomerőmű lebontásának időpontjához, ami meghatározza a nagy aktivitású radioaktívhulladék-tároló üzembe helyezésének, illetve lezárásának időzítését.

A fúrótorony vezénylője Fúrómag a kézben. A bodai agyagkő számtalan jó tulajdonságot mutat. Mindenki a fedélzeten a fúrótoronynál Kutatóárok létesül a Nyugat-Mecsekben