Lakossági kapcsolatok és kommunikáció

Kommunikációs tevékenység az RHFT munkájához kapcsolódóan

A legfontosabb feladat az RHFT-ben folyó nagyszabású korszerűsítési, biztonságnövelési munkák bemutatása, az üzemeltetés biztonságának szemléltetése, a lakosság bizalmának fenntartása.
Az RHFT Püspökszilágy és Kisnémedi települések közigazgatási határán fekszik. Ennek megfelelően az RHFT környéki három önkormányzat 1998 közepén hozta létre az Izotóp Információs Társulást (IIT). Alapító tagok: Kisnémedi, Püspökszilágy, Váckisújfalu. 2000-ben Váchartyán, 2002-ben Galgamácsa, Vácegres, Őrbottyán csatlakozott a Társuláshoz.
2008-ban az Izotóp Információs Társulás helyett megalakult az Izotóp Tájékoztató Társulás (ITT), mely egyben átvette a lakossági tájékoztatást.
A Társulás azóta ismét bővült és 2016-tól már Izotóp Tájékoztató Ellenőrző Társulás (ITET) néven, az alábbi tagokkal működik: Kisnémedi, Püspökszilágy, Váckisújfalu, Váchartyán, Őrbottyán, Galgagyörk, Penc, Püspökhatvan, Rád és Vácduka.
Az RHFT telephelyén folyó korszerűsítési munkákat a térség lapjában, a HÉTközlap című folyóiratban is részletesen ismertetjük. A kéthavonta megjelenő cikkekben átfogó képet adunk a telephelyen zajló fontosabb tevékenységekről, és válaszolunk a lakosság kérdéseire is.
A társulás Látogató és Tájékoztató Irodájában az érdeklődők hasznos információkat kapnak az RHFT működéséről, a radioaktivitás békés célú felhasználásáról, a természetben való jelenlétéről, a nem atomerőművi eredetű radioaktív hulladékok keletkezési helyéről, valamint a keletkező hulladék elhelyezéséről.
A kiállítás bemutatja az RHFT múltját és jelenét egyaránt, a megnyitástól a jelenleg folyó biztonságnövelő és korszerűsítési munkálatokig. A két interaktív táblán az ide látogató önmaga szerezhet információkat a radioaktív hulladék beszállítókról, illetve a térségre, valamint a telephelyre és közvetlen környezetére kiterjedő széleskörű környezetellenőrzési tevékenységről.

Az ITET minden tagönkormányzatánál Információs Parkot és fényújságot is üzemeltet.

A térségben folyó hulladék elhelyezési program ismertségéről, annak elfogadottságáról, társaságunk és az önkormányzati társulás munkájával kapcsolatosan 2003 óta kétévente közvélemény-kutatást végeztetünk. Tekintse meg a legfrissebb felmérés eredményét bemutató prezentációt vagy olvassa el az összefoglaló tanulmányt!

Váckisújfaluban is információs táblákat helyeztünk ki ITT nyílt nap-Harangok napja Ő̋rbottyánban Ellenőrző csoport az RHFT-ben A Szilárd Leóról elnevezett és évről évre megrendezett vetélkedőn játékos formában ismerhetik meg a diákok az RHK Kft.-t A váci Boronkay gimnázium fizikatanárai tartanak kísérleteket a Szilárd Leó-versenyen Edelman György, az ITT elnöke és Hák Viktor fióktelep-vezető Turza Péter sugárvédelmi vezető látogatócsoportnak mutatja be a terepet