Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tároló

A püspökszilágyi Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tároló (RHFT) létesítményt az 1960-as évek nemzetközi ajánlásai és az akkor érvényes magyar ill. KGST szabványok szerint tervezték (1971) és helyezték üzembe (1976). A létesítmény feladata a nem atomerőművi eredetű kis és közepes aktivitású radioaktív hulladék átvétele és elhelyezése. Az RHFT az egész országra kiterjedően nyújtja szolgáltatásait. A tároló már majd négy évtizede megbízhatóan és biztonságosan üzemel. 1998. július 1-jéig üzemeltetője az ÁNTSZ Fővárosi Intézete volt, jelenleg az RHK Kft. üzemelteti.

A kisebb radioaktív hulladék termelőknél, mint a kórházak, laboratóriumok és ipari vállalatok, jelenleg mintegy 5-15 m3 kis és közepes aktivitású hulladék és kb. 300 db elhasznált sugárforrás, valamint jellemzően 1000 db füstérzékelőkből kiszerelt sugárforrás keletkezik évente. A mértékadó izotópok a 60Co, a 137Cs, a 90Sr és a 3H.

 

A telephely üzemeltetése, a biztonsághoz kapcsolódó rendszerek megváltoztatása kizárólag az illetékes hatóságok engedélyével lehetséges. A telephely főtevékenységeit négy különböző tárgyú engedély fedi le:

  1. országos területi hatályú engedély a radioaktív anyagok (hulladék) közúti szállítására;
  2. engedély a beszállított radioaktív hulladék kondicionálására, a hulladékkezelő technológiák üzemeltetésére;
  3. engedély a kondicionált, és a telephelyen véglegesen el nem helyezhető radioaktív hulladék hosszú idejű (több évtizedes) átmeneti tárolására;
  4. engedély a kondicionált, kis és közepes aktivitású, rövid élettartamú radioaktív hulladék végleges elhelyezésére.

 

Az engedélyek határozott időtartamra szólnak, azokat rendszeresen meg kell újítani.

 

A főtevékenységet lefedő engedélyek mellett egyes résztevékenységek végzésének feltételeit (fizikai védelem, tűzvédelem, a radioaktív anyagok üzemszerű kibocsátása stb.) az illetékes szakhatóságok engedélyei határozzák meg.

Az utóbbi években az erőfeszítések arra irányultak, hogy a több évtizedes létesítmény a mai kor követelményeinek is teljes mértékben megfeleljen. Ennek érdekében megkezdődött az RHFT létesítményeinek rekonstrukciója, és egy kapacitás felszabadításával is járó hosszú távú biztonságnövelő program végrehajtása. 2005 óta a nukleáris anyagok és a hosszú élettartamú radioaktív hulladék átmeneti tárolása is engedélyezett a létesítmény üzemi épületében.

Az RHFT vonatkozásában tehát a cél az átmeneti tároló hosszú távon folyamatos üzemeltetése, és a nem atomerőművi eredetű kis és közepes aktivitású radioaktív hulladék végleges elhelyezése.

Cím:
2166 Püspökszilágy
043/20 hrsz.
Térkép, megközelítés
Postacím:
7031 Paks, Pf. 12.
Központi telefonszám:
(+36) 27/567-510
Tekintse meg filmjeinket: Videó: hulladékbeszállítás az RHFT-be Videó: radioizotópok orvosi alkalmazása
Az RHFT telephelyének madártávlati képe Az RHFT üzemi épülete A tároló- és feldolgozó épület Megújult az RHFT beléptető rendszere