Nemzetközi gyakorlat

A kiégett atomerőművi fűtőelemek átmeneti tárolására szolgáló létesítmények lehetnek száraz vagy nedves kialakításúak. Nedves tárolók esetében a kiégett fűtőelemeket vízzel telt medencékben tartják, míg a száraz tárolás során a fűtőelemkötegeket konténerekben vagy kamrákban, inert gáz vagy levegő környezetben helyezik el. Jelenleg is számos tároló típus van használatban, illetve fejlesztés alatt.

Napjainkban a világ mintegy 22 országában van üzemelő vagy épülő száraz tároló a kiégett fűtőelemek átmeneti tárolására. Egyesekben fémkonténereket alkalmaznak, például Belgiumban, Csehországban, Dél-Afrikában, az Egyesült Államokban, Indiában, Japánban, Litvániában, Németországban, Spanyolországban és Svájcban. Másutt vasbeton konténereket használnak, például Argentínában, Bulgáriában, az Egyesült Államokban, Kanadában, Koreában, Litvániában, Spanyolországban és Ukrajnában. Vannak többcélú konténerek, amelyeket, amint arra nevük is utal, több funkcióra – tárolásra és szállításra (kettős célú), vagy tárolásra, szállításra és elhelyezésre (többcélú) – használnak.

Kifejlesztettek, illetve tesztelnek különféle, betonfalú száraz tároló típust is, melyek lehetnek vízszintes, vagy függőleges kialakításúak. Ezek olyan felszíni vagy felszín alatti vasbeton épületek, melyek egy, vagy több fűtőelemköteg elhelyezésére szolgáló tárolók rendszeréből épülnek fel. A hő elvezetését rendszerint levegő vagy gáz áramoltatással oldják meg. Ilyen tárolókat építettek az Egyesült Államokban, Franciaországban, Kanadában, Koreában, Magyarországon, Nagy-Britanniában, Oroszországban és Spanyolországban. A hazai KKÁT-t kifejlesztő cég (akkori nevén GEC Alsthom) korábban Angliában (Wylfa Atomerőmű) és az Egyesült Államokban (Fort St. Vrain-i atomerőmű) létesített a miénkkel azonos elven működő modulárisan bővíthető kamrás (Modular Vault Dry Store, MVDS) tárolót.

Dukovany: kiégett fűtőelem átmeneti tárolása Csehországban CLAB víz alatti átmeneti tároló Svédországban Az átmeneti tárolásra alkalmas konténerek Németországi kiégett fûtõelem tárolása konténerben