Lakossági kapcsolatok és kommunikáció

A társadalommal folytatandó párbeszéd fontossága a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójának (KKÁT) létesítése kapcsán 1992-ben vált nyilvánvalóvá. Ekkor a Paksi Atomerőmű Rt. kezdeményezésére egy önkormányzati társulás, mai nevén Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) jött létre az atomerőmű körüli 12 kilométer sugarú körön belül található 13 önkormányzat részvételével. Az alapító tagok: Kalocsa, Bátya, Dunaszentgyörgy, Dunaszentbenedek, Fadd, Foktő, Géderlak, Gerjen, Ordas, Paks, Pusztahencse, Tengelic, Uszód. Ezen Társulás közreműködésével igyekezett az atomerőmű bizalmat ébreszteni, és lakossági elfogadást szerezni a kiégett fűtőelemek átmeneti tárolójának létesítéséhez.
A TEIT-be tömörült önkormányzatok határozott véleménye, hogy ha már a tároló megépítése, üzemeltetése, majd pedig folyamatos bővítése szükséges, akkor ez csak a lakosság legnagyobb biztonságérzete mellett történhet meg. A TEIT eddigi munkája igazolta, hogy eredményesen dolgozhatnak együtt az érdekeik érvényesítésében és a lakosságuk bizalmáért a területi önkormányzatok.
Társaságunk az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. szakembereivel együttműködve, de külön szerződés keretében folytatja a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójának beruházása és üzemeltetése kapcsán kialakított együttműködést és tájékoztató munkát a TEIT-be tömörült partnereinkkel.
Minőségileg új lehetőséghez jutott Társaságunk a lakossági kapcsolatok terén azzal, hogy megnyitotta bemutatótermét a paksi kirendeltségénél. Szervezett csoportok, (diákok, egyetemisták, szakemberek stb.) számára nyújt teljes körű áttekintést a kiégett nukleáris fűtőelemek és a radioaktív hulladék tárolásával és végleges elhelyezésével kapcsolatos hazai és nemzetközi gyakorlatról.
A paksi bemutatótermet is túlszárnyaló, közelmúltban átadott futurisztikus NRHT Látogatóközpont várja az érdeklődőket a felszíni és felszín alatti térrészben, az országban egyedülálló program keretében.

Nézzen körbe a paksi kirendeltségünk bemutatótermében!

A körpanoráma megtekintéséhez szükséges Quicktime lejátszó innen tölthető le.

A Társadalmi Ellenőrző és Információs Társulás települései Svéd polgármesterek szakmai látogatása a GMF keretében Társadalmi Ellenőrző és Információs Társulás ellenőrző bizottságának látogatása a KKÁT-ban A KKÁT távlati képe