IX. TETT-re Kész Nap – tájékozott lakosság

2009. május 22, péntek  |  Téma: Sajtóanyagok

Dr. Hegyháti József, az RHK Kft. ügyvezető igazgatójaEzúttal Véménd települése adott otthont az immár kilencedik alkalommal megrendezett TETT-re Kész Napnak. A Társadalmi Ellenőrző Tájékoztató Társulás (TETT) évenként megrendezett eseményén, idén is a radioaktív hulladékok biztonságos elhelyezése volt a tudományos ismeretterjesztő előadások főtémája. Emellett kötetlen beszélgetésekre és gyerekvetélkedőkre is sor került.

A hét települést tömörítő társulás célja ezzel a nappal is az volt, hogy a Bátaapátiban található Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló (NRHT) működését és feladatait megismertesse a környezetében élőkkel, oly módon hogy a helyiek is érezzék, milyen fontos dolog volt ennek a létesítménynek a megvalósítása.

A véméndi eseményen köszöntőt mondott Dr. Hegyháti József, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Kft. ügyvezető igazgatója, aki kiemelte, hogy továbbra is a nyílt társadalmi párbeszéd híve, és mindig örömmel látogat olyan helyre, ahol elfogadják, elismerik a társaság munkáját.

Ezt követően Faragó László, az NRHT igazgatója beszámolt a tároló földalatti létesítményeire vonatkozó beruházási tevékenység állásáról és a létesítménnyel kapcsolatos további tervekről, de kitért a már működő felszíni telephely üzemeltetési tevékenységére is. Dr. Ormai Péter, a társaság főmérnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy már kilencszáz hordó kis és közepes aktivitású hulladékot szállítottak Paksról Bátaapátiba. Ezek, és a továbbiakban ideszállított hordók a jövő év végén kerülhetnek végső helyükre, a föld alá, de már most is világszínvonalú technikával, a lehető legbiztonságosabb módon tárolják a hulladékot.

Szabó Attila, az RHK Kft. pr-főmunkatársa a térségben az év elején lezajlott közvélemény-kutatás kedvező eredményeiről számolhatott be, hiszen a kétévente megtartott felmérésből kiderült, hogy a környék lakosságán belül nagy az NRHT ismertsége, működésének elfogadottsága. Ezt csak megerősítette Kardos Zsuzsanna beszámolója, aki a Lakossági Ellenőrző Csoport vezetőjeként beszélt. Az általa vezetett csoport olyan helyi lakosokból áll, akik megfelelő továbbképzés után, a létesítmény működését kísérik figyelemmel.

A TETT-re Kész Nap hasznos előadásai mellett mindenkinek lehetősége volt elbeszélgetnie az előadókkal, az RHK Kft. munkatársaival, és a TETT tisztségviselőivel. Ezenkívül a hagyományos gyerekvetélkedőnek is helyet adott a település, így teremtve egy jó hangulatú ismeretterjesztő napot.