Az atomenergia jelene és jövője

2009. május 21, csütörtök  |  Téma: Sajtóanyagok

Az "Atomenergiáról – mindenkinek" győri állomása sok érdeklődőt vonzott2009. május 21-én délelőtt 10-kor zsúfolásig megtelt a győri Széchenyi Egyetem nagy előadóterme. A TIT és az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) által közösen szervezett ismeretterjesztő konferencia az „Atomenergiáról – mindenkinek” programsorozat állomása volt.

A főként egyetemi oktatókból és diákokból álló több száz fős közönség a nukleáris energetika jó néhány kérdéskörével megismerkedhetett. Az előadások sorát dr. Koblinger László, az OAH főigazgató-helyettese nyitotta, aki „Sugárzó környezetünk” címmel a természetes radioaktivitásról beszélt, majd dr. Lux Iván, az OAH főigazgató-helyettese az atomerőművek biztonságos működését szavatoló hivatal tevékenységét mutatta be. Az atomenergia 21. században betöltött szerepéről dr. Czifrus Szabolcs, a Budapesti Műszaki Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének munkatársa tartott érdekes előadást.

A szünet után dr. Rónaky József, az OAH főigazgatója „Atomsorompó a nukleáris terrorizmusnak is!” címmel a lehetséges nukleáris terrorizmus kivédésének egyezményes, illetve gyakorlati lehetőségeiről szólt.

Ezután dr. Hegyháti József, az RHK Kft. ügyvezető igazgatója beszélt a nagyaktivitású radioaktív hulladékok elhelyezésének problematikájáról. Előadásának egyik leghangsúlyosabb kijelentése az volt, hogy az évente keletkező hulladék mennyiségéhez képest elenyészően kevés a radioaktív hulladék – viszont ennek “minden grammját” nyilvántartják. dr. Hegyháti József hangsúlyozta: a kis-, és közepes aktivitású radioaktív hulladékok biztonságos tárolása megoldott és bevett gyakorlat már Magyarországon is, ám a nagy aktivitású, illetve hosszú élettartamú hulladékok végleges elhelyezése világszerte megoldásra vár – a hallgatóság meg is ismerhette az RHK Kft. erre vonatkozó koncepciótervét, a többrétegű védelem, a mélyen a felszín alatti tárolás biztonságosságát. Mindezt az ügyvezető igazgató természeti analógiákkal világította meg.

A konferencia záró előadását Dr. Berta Miklós, a vendéglátó egyetem adjunktusa tartotta „Fúziós energiatermelés” címmel. A hallgatóság rövid összefoglalót kapott a nukleáris energiatermelés alapjairól, az atommagok energiájáról és megismerhette a fúziós energiatermelés ötletét, összehasonlításban a nap fúziós folyamatával.

A konferencia egyik fő gondolata a sokat hangsúlyozott biztonság kérdése volt, a másik pedig, hogy a jövő energiájához sok-sok jól képzett fizikusra, mérnökre lesz majd szükség hosszú évtizedekig.

A rendezvény kísérőprogramjaként az érdeklődők részt vehettek a Fiatalok a Nukleáris Energiáért szervezet műszeres bemutatóján, illetve megtekinthették az RHK Kft. kiállítását a radioaktív hulladékok kezeléséről.