Évzáró sajtótájékoztató

2008. december 10, szerda  |  Téma: Sajtóanyagok

Dr. Hegyháti József újságírókkal az RHK Kft. évzáró sajtótájékoztatójánAz elvégzett munka szempontjából eredményes évet zár 2008-ban a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Kft. Dr. Hegyháti József, a társaság ügyvezető igazgatója számolt be erről a társaság hagyományos év végi sajtótájékoztatóján. A radioaktív hulladék-elhelyezéssel kapcsolatos eredmények idén nagyon látványosak voltak, köszönhetően a Tolna megyei Bátaapátiban októberben átadott Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolónak. A jövő év feladatai között szerepel többek között a paksi Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójának bővítése is.

Mozgalmas éve volt idén a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft-nek, amely a nyáron ünnepelte tizedik születésnapját. A leglátványosabb idei esemény kétségkívül a Bátaapátiban épülő Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló (NRHT) felszíni létesítményének októberi megnyitása volt. Egyelőre itt, a technológiai épületben helyezik el a Paksi Atomerőműben keletkezett kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékokat. A hordók így közelebb kerülnek a végleges elhelyezéshez, miközben jelentős tárolási kapacitás szabadul fel az erőműben. A tároló első két felszín alatti, végleges elhelyezésre alkalmas kamrája 2010. után készül el. A hordók pedig a további szükséges engedélyek megszerzését követően kerülhetnek végső helyükre. Emlékezetes volt, hogy a megnyitó előtt néhány nappal Dale E. Klein, az Amerikai Egyesült Államok Nukleáris Biztonsági Hatóságának (US NRC) elnöke is elismerően szólt ittjártakor a létesítményről. Kijelentette, hogy Magyarország jelentős lépéseket tett nem csak a villamosenergia-termelés, de a hulladék elhelyezés terén is, és külön megdicsérte a tároló őrzés-védelmét. December 2-án egyébként megérkezett az első 16 hordó a Paksi Atomerőműből.

A paksi Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója (KKÁT) idén is zavartalanul, üzembiztosan látta el feladatát, a Paksi Atomerőmű elhasznált fűtőelemeinek ideiglenes tárolását. A reaktorok szomszédságában található létesítményben ötven évig „pihentetik” a kazettákat. Az épület egy több modulból álló, az atomerőmű igényeihez igazítható kapacitású tároló jelenleg 5587 kazetta „átmeneti szállása”. Az elkövetkező három évben további bővítés kezdődik, 2011-ig négy újabb kamra épül majd, amelyhez az anyagi fedezetet – csakúgy, mint a többi projekthez – a Központi Nukleáris Pénzügyi Alap nyújtja. Itt fontos megjegyezni, hogy a létesítmény szakemberei már foglalkoznak az atomerőmű tervezett üzemidő hosszabbítása miatt megnövekvő tárolási következményekkel is.

Az RHK Kft. másik projektje a nagy aktivitású hulladékok végleges elhelyezését segíti elő. A Nyugat-Mecsekben már megtalálták a kutatók azt a kőzetet, amely alkalmas lehet a további vizsgálatokra, és majdan akár a tároló befogadására is. Habár ez a kutatás a társaság egyéb prioritásai miatt néhány éve lelassult, a szakembereknek továbbra is meggyőződése, hogy Magyarországnak szüksége van egy nagy aktivitású végleges tárolóra. Mivel itt az atomerőmű elhasznált fűtőelemeinek befogadása a cél, kizárólag mély geológiai létesítmény jöhet szóba, amelyet az említett kőzetbe, az agyagkőbe vájnának. A térségben az elkövetkező években felgyorsuló felszíni munkálatokra, majd ezt követően egy földalatti kutatólaboratórium létesítésére lehet számítani.

A hazai radioaktívhulladék-tárolás fontos helyszíne a Pest megyei Püspökszilágyon található Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tároló (RHFT) is. Az itt elhelyezett kis- és közepes aktivitású hulladékokat nem az atomerőmű termeli, hanem olyan intézmények, amelyek működésük során szintén felhasználnak radioaktív anyagokat. Ezt a létesítményt több évtizede biztonságos működés jellemzi. A tároló több mint harminc éves működése során megtelt, ám a hazai intézményekben keletkező hulladékok elhelyezése változatlanul fontos feladat maradt. Éppen ezért további szabad térfogatot kell biztosítani a létesítményben. A kellő tapasztalatok megszerzése érdekében 2007. áprilisában demonstrációs programot kezdett az RHK Kft. A biztonságnövelő és térfogat-felszabadító feladatok bonyolítása négy medence bevonásával zajlik. Jelenleg a program eredményeinek értékelése és a jövőbeli feladatok meghatározása folyik.

A radioaktív hulladékok tárolásával kapcsolatos fejleményeket mindig kiemelt hírként kezeli a lakosság. Ezért is tartja fontosnak az RHK Kft., hogy az ilyen jellegű projektek környezetében élők a lehető legrészletesebb és legpontosabb információhoz jussanak. A társaság által üzemeltetett tárolók és kutatási területek vonzáskörzetében működő települési társulások a föntebb vázolt folyamatok miatt szintén mozgalmas évet zártak. A négy társulás összesen 36 önkormányzatot tömörít, lakossági tájékoztató és ismeretterjesztő programjaik, valamint a sikeres településfejlesztő projektek segítették a kapcsolatépítést a hulladékkezelő és az annak biztonságos létesítményei közelében élők között. A pontos és nyílt tájékoztatás sokat segített abban, hogy a legújabb felmérések szerint Magyarország az atomenergia elfogadottsága alapján az európai élmezőnybe tartozik.

A sajtótájékoztatón elhangzott előadás diái letölthetőek PowerPoint formátumban.