RHK Kft. – OAH vezetői találkozó

2019. augusztus 5, hétfő  |  Téma: Hírek

2019. június 19-én, budaörsi központjában fogadta a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. (RHK Kft.) az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) vezetőit. A találkozó folyamán áttekintették az RHK Kft. tevékenységével kapcsolatos aktuális témákat.

Az RHK Kft. két radioaktívhulladék-tárolót üzemeltet: a Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tároló feladata a nem atomerőműből származó, kis és közepes aktivitású radioaktív hulladék tárolása. A Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolóba az atomerőműből származó kis és közepes aktivitású radioaktív hulladék kerül. Az RHK Kft. az üzemeltetője a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójának, amely a kiégett fűtőelemeket fogadja és Magyarország négy nukleáris létesítményének egyike. Mindezek mellett a Társaság egy kutatási programot is fenntart, amelynek célja, hogy a kiégett fűtőelemek, nagy aktivitású és hosszú élettartamú radioaktív hulladékok számára építendő mélységi geológiai tároló számára megtalálja az ideális helyet.

Az OAH feladata az RHK Kft. tekintetében, hogy független hatóságként, a fenti tevékenységekkel kapcsolatos biztonsági, sugárvédelmi felügyeletet biztosítsa. Az OAH általános építésügyi hatósági és építésfelügyeleti jogkörrel rendelkezik a nukleáris létesítmények és radioaktívhulladék-tárolók biztonsági övezetében elhelyezkedő építményekre vonatkozóan. Új nukleáris létesítmény esetén az OAH felügyeli a teljes létesítési folyamatot, a telephely vizsgálatának módszertanától kezdve az üzembe helyezésig és üzemeltetésig. Az engedélyezés a hatósági tevékenység kiemelkedő területe, így vonatkozó jogszabályi előírások figyelembevételével az OAH felhatalmazza az atomenergia alkalmazóját az atomenergia alkalmazásával kapcsolatos tevékenység végzésére.

A vezetői találkozó során szó esett stratégiai kérdésekről, a Nemzeti Politika és a Nemzeti Program aktuális felülvizsgálatával kapcsolatos elképzelésekről, valamint ezzel összefüggésben a 2021-ben esedékes ARTEMIS nemzetközi felülvizsgálat előkészítéséről is, amely keretében a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) által felkért nemzetközi szakértők vizsgálják majd felül, hogy hazánk hogyan gondoskodik a radioaktív hulladékok és a kiégett fűtőelemek kezeléséről, a szigorú nemzetközi követelményeket teljesítve. A megbeszélést követőén mind két fél résztvevői egyetértettek abban, hogy a jövőben évente találkoznak, hogy a kiemelt kérdések kapcsán közvetlenül tájékoztathassák egymást az álláspontjaikról.