Megkezdődik az I-K3 jelű kamra vasbeton medencéjének építése

2019. augusztus 5, hétfő  |  Téma: Hírek

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. 2019. júniusában megkötötte azt a Vállalkozási szerződést, amelynek keretében megkezdődik a Bátaapátiban működő Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló felszín alatti I-K3 tárolókamrájában egy vasbeton medence és az ahhoz kapcsolódó technológiai rendszerek kivitelezése.

A 87 méter hosszú, 9,6 méter széles és 6,7 méter magas, minimálisan 40 cm vastag falakkal határolt vasbeton medence – amely garantálja a benne elhelyezett MVM Paksi Atomerőmű Zrt. működése során keletkező kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékok hosszú távú elszigetelését az élő környezettől – és az üzemeltetéséhez szükséges út, szellőztetési, világítási és egyéb technológiai rendszerek a tervek szerint 2021. márciusában készülnek el 1,8 milliárd bruttó forint költséggel.

Bátaapátiban ez már a második felszín alatti hulladéktároló vasbeton medence lesz, Az első 2017-ben készült el az I-K2 tárolókamrában. A legelőször kialakított és 2012-ben használatba vett I-K1 tárolókamrában 2017-ben – mivel a kamra megtelt – már befejeződött a betárolás. Ebben nem épült vasbeton medence, hanem egyedi vasbeton konténerekben kerültek elhelyezésre a Paksról érkező hulladékok. A betárolási mód váltása egy átgondolt fejlesztési folyamat eredménye, aminek az a hozadéka – több más módosítással együtt – hogy sokkal jobb helykihasználással tud hulladékokat befogadni a tároló.