Az RHK Kft. szerepválallása egy sikeres EU pályázat megvalósításában

2019. augusztus 5, hétfő  |  Téma: Hírek

Az Európai Bizottság pályázatot hirdetett, melynek célja a radioaktívhulladék-kezelés területén a kutatási és fejlesztési tevékenységek támogatása. A pályázatra nemzetközi összefogás eredményeként az ANDRA (francia radioaktívhulladék-kezelő ügynökség) koordinálásával 52 szervezet közös munkájából született szakmai kutatási program került benyújtására, melyet 2019. februárjában elfogadott a Bizottság. Az EURAD rövidítéssel elkeresztelt projekt résztvevőit az európai radioaktív hulladékok kezeléséért felelős létesítmények, kutatóintézetek és műszaki támogatást nyújtó szervezetek alkotják.

A pályázati dokumentációban 14 kutatási és fejlesztési projektet határoztak meg, melyek az alábbi területek támogatását célozzák:

  • a résztvevő tagállamok nemzeti politikájának és programjának előrehaladásának támogatása,
  • a biztonságos radioaktívhulladék-kezelés tudományos és műszaki alapjainak fejlesztése, fenntartása és a meglévő tudás átadásának ösztönzése,
  • a mélységi geológiai tároló kutatási és létesítési tevékenységének támogatása,
  • a mélységi geológiai tároló létesítés előkészítésének támogatása,
  • a radioaktívhulladék-kezelés területén tevékenységet végző szerveztek közötti tudásmegosztás és megőrzés elősegítése és támogatása

A 60 hónapos időtartamban meghatározott EURAD projekt 12. munkacsomagja a tudásmegőrzés területéhez kapcsolódik, amelynek célja, hogy a mélységi geológiai tárolók kutatásai során ez idáig szerzett ismeretek átfogó elemzésén alapuló útmutatót dolgozzon ki, és a már meglévő útmutatókat felülvizsgálja, aktualizálja. A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. (Németh Gerda nemzetközi kapcsolatokért felelős munkatárs, Molnár Péter kutatási osztályvezető, Nős Bálint stratégiai és műszaki igazgató részvételével) ennek a munkacsoportnak a tagja, ezen belül az úgynevezett PLANDIS Guide (Mélységi geológiai tároló kutatás és fejlesztésével kapcsolatos útmutató) felülvizsgálatában vállal kiemelt szerepet. A PLANDIS Guide módszertani útmutató felülvizsgálatának célja az atomerőművi eredetű radioaktív hulladékkal nem rendelkező, valamint a hulladékkezelési programjuk kezdeti szakaszában lévő országok számára egy olyan, jól használható dokumentum készítése, amely a szakterületen eddig rendelkezésre álló ismereteken és tapasztalatokon alapszik, és támogatja az egyes országok kutatási keretprogramjának kidolgozását, aktualizálását.

Az útmutató fejlesztésében az RHK Kft. mellett a cseh hulladékkezelő szervezet (SURAO), az európai Közös Kutatóközpont (JRC), egy ukrán kutatási és fejlesztési intézet, valamint néhány más szervezet vesz részt, amelyek munkájának irányítását Molnár Péter látja el.