Az első Európai Nukleáris Verseny

2019. augusztus 5, hétfő  |  Téma: Hírek

2019. július 1. és 5. között, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen rendezték az első Európai Nukleáris Versenyt, melyen zsűritagként vett részt az RHK Kft. mérnöke, Buday Péter.

A Dr. Presznyák Csilla szervezésében létrejött rendezvény megvalósulása – amelyhez ún. nyári iskola is kapcsolódott – a Horizon 2020 európai uniós kutatási programban elnyert ENEN+ (European Nuclear Education Network – Európai Nukleáris Oktatási Hálózat) projektnek volt köszönhető.

A versenyre háromfős (középiskolás tanulók és tanáruk) csapatoknak lehetett nevezni előzőleg egy 3 perces nukleáris témájú angol nyelvű videóval, melyet aztán a helyszínen bemutattak. A feldolgozott témák ennek megfelelően elég széles spektrumon helyezkedtek el. Volt számos olyan film, amely a kísérleti magfizika alapvetéseit szedte össze egy bizonyos aspektusból. Számos prezentáció az orvosi fizika valamelyik szegmensével foglalkozott. Magas volt azoknak a pályaműveknek a száma is, amelyek a nukleáris alapú energiatermelést, illetve az ahhoz kapcsolódó témákat boncolgatták.

A résztvevők – akik leginkább Európából érkeztek, de volt indiai csapat is – jelentős mennyiségű előadást hallgathattak meg az öt nap alatt, és szakmai programok sokasága tette emlékezetessé a rendezvényt számukra.

Buday Péternek lehetősége volt arra, hogy odaítélje az RHK Kft. különdíját, aki így indokolta meg döntését. „Az általam kiválasztott csapat (sokak mellett szintén) a nukleáris energiatermeléssel foglalkozott, ugyanakkor attól volt mégis különleges, hogy több szempontból vizsgálta meg a kérdést. Foglalkozott a ténnyel, hogy a nukleáris energiatermeléssel kiváltható a hagyományos, fosszilis alapú energiatermelés CO2 kibocsátása. Figyelembe vette a gazdasági mutatókat, sőt, még a radioaktív hulladékok tárolását is elhelyezte a nagy képben. Az fogott meg ezekben a fiatalokban leginkább, hogy egy globális képet próbáltak meg rajzolni a rendelkezésükre álló igen rövid idő alatt, mely keveseknek sikerült.” 

– Az ilyen és ehhez hasonló rendezvények kiemelt jelentőségűek, hiszen a fiatal generáció képviselőit hozza közelebb a nukleáris iparhoz. Az ilyen programok nyújtanak lehetőséget arra, hogy széleskörű információkhoz jussanak a jövő döntéshozói ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban is. Ezúton is gratulálunk a szervezőknek a sikeres program lebonyolításához – húzta alá a programmal kapcsolatos összefoglaló gondolataiban Honti Gabriella a társaság kommunikációs osztályvezetője.