Iskolaprogramok az RHK Kft. közreműködésével

2019. május 20, hétfő  |  Téma: Hírek

Boronkay Nap Pest megyében, Alternatív fizika óra Kalocsán, Leőwey Nap Pécsen és Szilárd Leó verseny Váchartyánban. Többszáz fiatalnak tartott előadásokat és szervezett játékos, ismeretterjesztő vetélkedőt az Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. az év első felében. A cél, hogy Társaságunk hozzájáruljon a jövő generáció fejlődéséhez, tudással vértezzük fel a fiatalokat olyan nehéz témakörökben is, mint a radioaktívhulladék-kezelés.

Az iskolákhoz kapcsolódó programok már hagyománynak tekinthetők Társaságunknál, hiszen évek óta visszatérő vendégek vagyunk több oktatási intézményben – kezdte meg a beszámolót Honti Gabriella, az RHK Kft. kommunikációs osztályvezetője. – Idén eddig négy programot bonyolítottunk le, vagy szervezőként, vagy előadóként. Munkám talán kedvenc része ez, mikor gyerekeknek lehet ismeretet átadni. Nem egyszerű feladat fenntartani az érdeklődésüket, de a radioaktivitás, radioaktív sugárzás – ennek részeként a hulladékkezelés – egy igazán színes és sokrétű téma, jó érzés azt látni, hogy érdeklődnek és kérdeznek a tanulók – magyarázta az osztályvezető. Az ilyen jellegű programokat a kommunikációs osztály munkatársai szervezik és bonyolítják le, de a diákok életkorától függően szakmai segítséget is kapnak a kollégáktól.

A Boronkay György Műszaki Szakgimnázium és Gimnáziumban, amely Pest megye egyik legismertebb műszaki oktatási intézménye, Hák Viktor az RHFT fióktelep-vezetője tartott kísérletekkel tarkított fizika órát a „A radioaktivitás és társai – avagy a 20. század nukleáris fizikájának rövid története” címmel, körülbelül 150 tanuló előtt. Az előadás Henry Becquerel bemutatásával indult, érintette az atomelméletek fejlődését, elkalauzolt az atomok, protonok, elektronok, neutronok világában, szemléltette az atomerőművek működési mechanizmusát, illetve a paksi Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójának mindennapjairól is beszélt. Előadását sugárbiológiai ismeretek átadásával zárta.

Egy közös összefogás eredményeként a kalocsai Öko Pont adott otthont annak a rendezvénynek, ahol általános iskolás diákok fizika ismereteit szélesítették a FINE, az Atomenergetikai Múzeum, valamint az RHK Kft. munkatársainak előadásai, illetve a témába vágó kiállítások. Honti Gabriella, az RHK Kft. kommunikációs vezetőjének előadásában a hulladékkezelő tevékenységét és a cég létesítményeit, valamint a sugárzást, mint a mindennapjainkban is velünk lévő jelenséget mutatta be. Prezentációjából az is kiderült, hogy az orvosi kezelésekből származik a mesterséges háttérsugárzás legnagyobb hányada, miként férne be a világ legnagyobb utasszállító repülőgépe a Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló egyik felszín alatti kamrájába vagy, hogy mely európai országok vizsgálnak még szintén agyagkövet abból a célból, hogy valamikor majd ilyen környezetben alakítsák ki a nagy aktivitású hulladékoknak szánt végleges tárolójukat.

A Leőwey Klára Gimnázium tanulói Pécsen szintén Hák Viktor, már fenn említett előadásából mélyíthették tudásukat, míg Váchartyánban Szilárd Leó fizika-kémia versennyel egybekötött játékos, ismeretterjesztő vetélkedőn vettek részt tizennégy iskola tanulói. A fizika-kémia tesztek megírása után kísérleteket láttak a gyerekek különböző témakörökben, az itt szerzett tudásról teszt keretein belül adtak számot. Zárásként az RHK Kft. kommunikációs osztályának munkatársai tartottak játékos vetélkedőt. A három versenyszám pontszámainak összegéből állt össze az iskolák közötti végső rangsora, amelyen a győztes a váchartyáni Apáczai Csere János általános iskola lett.

– A Szilárd Leó verseny jól működő hagyományok útján valósul meg évről évre. Az RHFT-t befogadó és a vele határos települések önkormányzatai társulásba szerveződtek, így alakult meg az ITET, amellyel közösen szervezzük a programot. Fontos, hogy a gyerekek is információkhoz jussanak, hiszen később döntéshozók lehetnek olyan fontos kérdésekben, mint a radioaktívhulladék-kezelés, amely egész Magyarországot érintő témakör. Persze arra figyelünk, hogy a koruknak megfelelően tálaljuk az információkat, ezért bújtatjuk az átadott tudást egy vetélkedő köntösébe – zárta gondolatait Honti Gabriella.