Külföldi látogatók az RHK Kft.-nél

2019. május 15, szerda  |  Téma: Hírek

Magyar-román kétoldalú kapcsolatok keretében román látogatók; a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség közreműködésével szlovén érdeklődők, az Országos Atomenergia Hivatal kíséretében szerb vendégek is megtekintették az év első felében az RHK Kft. telephelyeit és Társaságunk programjaival is részletesen megismerkedtek.

Az RHK Kft. kiváló kapcsolatot ápol a szomszédos országokban található partnerintézményeivel. Ennek egyik oka, hogy a hazai társaság mindig is nyitott volt a szakmai eszmecserékre és ennek keretében szívesen fogadja a külföldi delegációkat létesítményeiben, ahol a tárolók megtekintése mellett, részletes előadások keretében ad tájékoztatást vendégeinek a magyar nukleáris ipar működéséről, kiemelten a hulladékelhelyezés gyakorlatáról.

Első körben a magyar-román kétoldalú kapcsolatok keretében román vendégek tettek látogatást Magyarországon, azon belül Pakson a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolóját, Bátaapátiban a Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolót, majd a püspökszilágyi Radioaktív Hulladék Feldolgozót és Tárolót tekintették meg.  A küldöttség tagjai a Nemzeti Nukleáris Hatóságtól érkeztek. Őket követően egy 6 fős szakmai csoport érkezett Ukrajna Állami Nukleáris Szabályozó Felügyelősége részéről, hogy részletes tájékoztató előadásokat követően megtekintsék a paksi Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolóját. Telephelyünk látogatását megelőzően Dohóczki Csaba, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Tájékoztató és Látogatóközpontjának csoportvezetője tartott bemutató előadást tevékenységükről, majd a gyakorló központon és az üzemi területen is körbevezették a csoportot.

Márciusban a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség megküldte egy szlovén szakembercsoport pályázatát, akik számára négy napos látogatási lehetőséget biztosított a cég, „Nukleáris létesítmények biztonságával kapcsolatos kormányzati hatósági infrastruktúra (Bevezetés a magyarországi radioaktív hulladékok kezelésébe, szabályozásába, valamint a püspökszilágyi és bátaapáti létesítmények látogatása)” témában. A delegáció szakmai programjának összeállításáról és fogadásáról a Stratégiai és Műszaki Igazgatóság munkatársai gondoskodtak. Nem sokkal később az Országos Atomenergia Hivatal kíséretében Szerb Sugárzásvédelmi és Nukleárisbiztonsági Igazgatóság tagjai látogattak a püspökszilágyi RHFT-be, majd a paksi KKÁT-ba és a bátaapáti NRHT-ba, ahol megtekintették a technológiai épületet, valamint a már megtelt első kamrát, és a második kamrában kialakított betonmedencét, ahol a további kis és közepes aktivitású radioaktív hulladék végleges elhelyezésére szolgáló helyet is láthatták. A tárolók megtekintése mellett előadások járultak hozzá a kölcsönös tapasztalatcseréhez.

A látogatóról elmondható, hogy nagyon érdeklődők voltak, sok kérdést tettek fel a Társaság működésével kapcsolatban. A program végén elismerően nyilatkoztak a látottakról, kiemelve a létesítményekben tapasztalható nagyfokú biztonságot és a magyar szakemberek felkészültségét.