Az elmúlt éveknél aktívabb munka várható a Nyugat-Mecsekben

2019. május 15, szerda  |  Téma: Hírek

2019. január 22-én megjelent az a kormányhatározat, mely szerint az RHK Kft. által javasolt pénzügyi kereteket jóváhagyták, így az elkövetkező években újabb mélyfúrások indítására van lehetőség. jelenleg 6700 méternyi fúrásra van érvényes engedélye a Társaságnak. A kutatás folytatásához szükséges továbbá az úgynevezett keretprogram engedély, mely a felszín alatti kutatólaboratórium indításáig tervezett kutatási és fejlesztési tevékenységek összességét tartalmazza.

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. Magyarország teljes területére kiterjedő földtani pásztázó kutatás elvégzése alapján állapította meg, hogy a Bodai Agyagkő Formáció a legígéretesebb befogadó kőzet egy olyan hulladéktároló létesítésére, amely alkalmas arra, hogy nagy aktivitású és/vagy hosszú élettartamú radioaktív hulladékot, illetve kiégett fűtőelemeket fogadjon be. Ez után nemzetközi egyetértéshez igazodva Társaságunk több fázisból álló felszíni, majd felszín alatti kutatási programot indított a kőzet vizsgálatára a Nyugat-Mecsekben 2004-ben. A kutatás végső célja, a fent említett hulladék végleges tárolására alkalmas helyszín kiválasztása és hosszú távú biztonságának igazolása.

A jelenleg folyamatban lévő fázis feladata az agyagkő általános jellemzése, elterjedésének meghatározása, valamint a biztonsági értékeléshez szükséges földtani adatok és információk összegyűjtése. A terepi munkák folyamatos része a földtani, vízföldtani és geomorfológiai térképezés, valamint a kutatási megfigyelőrendszer üzemeltetése.

Az RHK Kft. Stratégiai és Műszaki Igazgatóságának kutatási osztályvezetője, Molnár Péter arról számolt be, hogy az elmúlt éveknél aktívabb tevékenység várható 2019-ben az érintett területeken: – 2019. január 22-én megjelent az a kormányhatározat, mely szerint az RHK Kft. által javasolt pénzügyi kereteket jóváhagyták. Ez újabb mélyfúrások indítását teszi lehetővé – húzta alá az osztályvezető. A Társaságnak jelenleg 6700 méternyi fúrásra van érvényes engedélye és terveik szerint a fúrási program folytatását nyár végén el tudják kezdeni. Ez a tevékenység az úgynevezett BAF-4-es fúrással kezdődne, mely Bükkösd mellett lesz létesítve, majd a programot a BAF-3 és BAF-3A fúrással folytatják, a Kővágószőlős–Hetvehely műút mellett, mely Bodához tartozik. Ha a tervek szerint haladnak, ezek 2020-ra befejeződnek. Molnár Péter hozzátette, hogy az ezután következő BAF-5 és BAF-5A fúrás építési engedélyét is megszerezték 2019. január 2-án.

A kutatás folytatásához szükséges továbbá az úgynevezett keretprogram engedély, mely a felszín alatti kutatólaboratórium indításáig (lehetséges, várható időpontja 2032) tervezett kutatási és fejlesztési tevékenységek összességét tartalmazza. – Még február elején nyújtottuk be az Országos Atomenergia Hivatalhoz engedélyezésre a keretprogramot, amelyben a jogszabály által meghatározott nyolc kutatási témakör szerepel. Az engedélyezés eljárási ideje 120 nap, amely egy közmeghallgatást is magában foglalt – ismertette az eljárást az osztályvezető.

Honti Gabriella, a Tárasaság Kommunikációs Önálló Osztályának vezetője kiegészítésként hozzáfűzte, hogy készítettek egy 15 oldalas közérthető összefoglalót is a keretprogramról, amelyet még a közmeghallgatás előtt elérhetővé tett a hatóság mind papír alapon, mind pedig elektronikusan. A közmeghallgatást április végén Bodán tartották meg.

Molnár Péter zárásként elmondta, hogy 2020-ban szeretnének egy nagyfelbontású szeizmikus mérést is végezni azon a területen, ahol a legvalószínűbb a felszín alatti tároló megépítése (50 km2-nyi terület).

A tavaly augusztusban lejáró kutatási szerződést nem sikerült az RHK Kft.-nek meghosszabbítani a partnereikkel. Új pályázatot indítottak, elkészítették a fedezet igazolási kérelmet és a minisztériumba is elküldték azt. Amint elfogadják a kérelmet, a pályázatot meg tudják hirdetni.