Gyereknap és Nyílt Nap Bátaapátiban

2018. június 22, péntek  |  Téma: Hírek

 

Június 2-án a bemutató célzattal kiállított hatalmas gránittömb és vasbeton konténer nem csak tájékoztatás céljából volt látható, hanem „játszott” is a bátaapáti Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló parkolójában – előbbinek „testét” katonásdit játszó fiúk fakardja járta át, utóbbi pedig rajztáblaként szolgált a gyerekeknek.

 

Az NRHT-nál a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. és a TETT összefogásaként a fiatalok igazi gyereknapi programok keretein belül érezhették jól magukat, míg a felnőttek részére Nyílt Nappal készültek a szervezők. A társaság és a Társulás ezen a szombaton nem csupán szórakoztatni akarták a kicsiket és nagyokat, hanem megismertetni őket az itteni tevékenységekkel, amelyek a Paksi Atomerőmű kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékaival kapcsolatosak. Persze a gyerekek ezt is játékos formában kapták, térkép-kirakóssal, totóval, a felnőttek viszont akár föld alatti sétára is vállalkozhattak.

 

„Azt szeretnénk, ha ennek a gyerekprogrammal egybevont nyílt napnak itt Bátaapátiban idővel ugyanolyan komoly hagyománya lenne, mint a TETT-re Kész Napnak, amire szakmai előadásainkkal idén már tizenhetedszer kaptunk meghívást – nyilatkozta Honti Gabriella, az RHK Kft. Kommunikációs Osztályának vezetője. – A cél, hogy míg a gyerekek játszanak, addig szüleiket kalandozásra hívjuk itteni létesítményünkben. Társaságunknak fontos, hogy az érintett lakosság minél jobban megismerje, milyen munkát végzünk lakóhelyük környezetében, és azt gondolom, ez a Nyílt Nap egy újabb remek alkalom, hogy informáljuk őket, miközben az ifjabb korosztály tagjai is jól érzik magukat.”

 

A szakmai sétára vállalkozó érdeklődők, mintegy ötvenen, a felszíni látogatóközpontban kezdték az ismerkedést, ahol egy kisfilm segítségével bemutatták nekik, mi is az az RHK Kft., milyen munkát végez az ország több pontján. Szó esett a radioaktív hulladék szállításáról, elhelyezéséről, a tároló létesítés-bővítés folyamatáról, és külön-külön a társaság három telephelyéről, valamint a nyugat-mecseki kutatási programról is. Ezt követően mutatták be nekik a felszín alatti létesítményt, ahol a Paksi Atomerőmű kis és közepes aktivitású hulladékainak végleges elhelyezése folyik. Az érdeklődők három csoportban mentek a föld alá, és a felszíni bemutatóteremben töltött idővel együtt mindannyian másfél órát szántak a Társaság tevékenységének megismerésére.

 

Lent elsőként az egyes tárolókamrát nézték meg a látogatók, ahová tavaly májusban szállították le az utolsó hulladékkal teli vasbeton konténert. Az immár fogadókész második kamránál megtudhatták a szakemberektől, hogy az új tárolási koncepció szerint kialakított betonmedence valószínűleg jövő év elején fogadja az első kompakt hulladékcsomagot. Az NRHT-ban a felszín alatt zajló munkálatok másik szakaszába is bepillantást nyerhettek a csoportok, ugyanis az úgynevezett zónahatárnál átnézve az építési területre, láthatták a hármas és négyes kamra bejáratát, amelyeknek egyelőre csupán a bányászati kialakítása történt meg.

 

A látogatást egy környezeti monitoring-állomás megfigyelése tette teljessé, az egyes kamra közelében. A résztvevők részletes magyarázatot kaptak arról, hogy milyen adatok jelennek meg a műszeren, és saját szemükkel láthatták az aktuális sugárzási mutatót, az úgynevezett dózisteljesítményt, valamint azt is, mekkora a radon koncentráció. Ezenkívül a monitoring állomás még a C14-es szénizotóp és trícium jelenlétét is figyeli. Összességében a monitoring adatok azt mutatják, hogy a tároló biztonságosan, magas színvonalon működik.

 

A tárolóból kifelé jövet kisebb kalandként fogadták a látogatók, hogy a kijáratnál kézi műszerrel, személyi doziméterrel ellenőrizték, „hoztak-e ki magukkal sugárzó anyagot”. Természetesen senkin nem találtak radioaktív szennyeződést.

 

„Örülök, hogy ilyen sokan elfogadták meghívásunkat erre a rendezvényre – összegezte a nap tapasztalatait Darabos Józsefné, Bátaapáti polgármestere, a társszervező TETT elnök-asszonya. – Úgy gondolom, a kezdeményezés sikeres volt, és remélem, évről évre többen jönnek majd. Az a több mint száz vendég, kicsik és nagyok, akik most itt voltak, és jól érezték magukat, elviszik a hírt, hogy az ide látogatók a sokfajta szórakozás mellett arról is bizonyosságot szerezhetnek: a szomszédunkban lévő radioaktívhulladék-tároló kiváló szakmai kezekben van, és továbbra is nyugodtan alhatunk.”