Jobb helykihasználás – változatlan biztonság

2018. június 15, péntek  |  Téma: Hírek

 

Az első föld alatti kamra már megtelt a Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolóban (NRHT), jelenleg az új elhelyezési rendszer beüzemelése, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. munkatársainak felkészítése folyik annak érdekében, hogy a Paksi Atomerőmű kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékának végleges elhelyezését folytatni lehessen. Többek között erről is szó esett a tároló környezetében elhelyezkedő települések közös tájékoztató eseményén, a XVIII. TETT-re Kész Napon június 8-án Mőcsényben.

 

„Eddig 6536 hordót szállítottunk balesetmentesen és biztonságosan, a bátaapáti Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolóba, ebből 4833 darab került, betonkonténerekbe ágyazva, a felszín alatt 250 méterre található egyes kamrába. – nyilatkozta Dr. Kereki Ferenc, a létesítményt üzemeltető állami tulajdonú társaság, az RHK Kft. ügyvezető igazgatója. – Társaságunk elkötelezett abban, hogy tevékenységét minél gazdaságosabban végezze, a legnagyobb fokú biztonság mellett. Ez a szemlélet vezette munkatársainkat az új tárolási koncepció tervezésekor is, amelyet már az NRHT második kamrájában megvalósítunk, és szintén eszerint történt a harmadik-negyedik kamra bányászati kialakítása. Az új koncepció „főpróbáját”, vagyis az első beszállítást, a hatóságok jelenlétében végrehajtott, úgynevezett komplex inaktív próbát, az év végére tervezzük. A szükséges engedélyek megszerzését követően jövő év elejétől érkeznek majd az új típusú hulladékcsomagok Bátaapátiba. Munkánkat számos hatóság ellenőrzi nem csak az NRHT-ban, de a másik két létesítményünkben is. Nemzetközi szakmai szervezetek képviselői is gyakori vendégeink, akik elismerően szólnak a látottakról.”

„A tároló továbbra is élvezi az itt élők támogatását. – ezt Darabos Józsefné, Bátaapáti polgármestere, az érintett nyolc település önkormányzatait tömörítő szervezet, a TETT elnöke jelentette ki az eseményen, majd hozzátette: – A helyiek körében igen magas az NRHT-ban zajló munka és az RHK Kft. tevékenységének ismertsége, elismertsége. Lakossági Ellenőrző Csoportunk folyamatosan figyelemmel kíséri a létesítmény működését, és minden alkalommal rendben találnak mindent. Ugyanakkor a Társadalmi Ellenőrző Tájékoztató Társulás immár több mint húsz éve dolgozik azon, hogy minél szélesebb körben informálja az NRHT-val kapcsolatban az itt élő embereket. Ebben kiemelt szerepe van az immár tizennyolcadik alkalommal megrendezett TETT-re Kész Napnak, ahol az érintett települések lakosai ismeretterjesztő előadásokat is hallhatnak az aktualitásokról.”

A helybelieknek szóló szakmai programban most elsőként Kovács Pál miniszteri kabinetfőnök szólalt fel. „A nemzeti energiastratégia végrehajtásának aktuális kérdései” című előadásában kiemelte a növekvő hazai energiaigény kiszolgálásának megoldási lehetőségeit. Hangsúlyozta, hogy az atomerőmű jelenleg a hazánkban termelt villanyáram felét adja, ám gondoskodni kell az üzemidő lejárta után kieső termelés pótlásáról.

A radioaktívhulladék-kezelés hazai fejlesztéseiről Nős Bálint, az RHK Kft. stratégiai és műszaki igazgatója beszélt. Vázolta az NRHT új tárolási koncepcióját, amelyről a helyiek több fórumon is hallhattak már. Ennek lényege, hogy a legmagasabb fokú biztonság megtartása mellett a kamrák helykihasználtságát jelentősen megnövelik. Az új hulladékcsomagok konténerei már acélból készülnek, melyekbe 4 hordó kerül és a közöttük fennmaradó üres teret folyékony radioaktív hulladékkal kevert betonnal töltik majd ki. Így a második kamrában jelentősen növekszik az elhelyezett radioaktív hulladék mennyisége, ami az üzemeltetést lényegesen gazdaságosabbá teszi. Az igazgató bemutatta a nagyon kis aktivitású radioaktív hulladék elhelyezésének kérdéskörét is, melynek üzemszerű bevezetése ugyancsak komoly megtakarításokat eredményez a jövőben.

A TETT településein lezajlott közvélemény-kutatás eredményeiről Honti Gabriella, az RHK Kft. kommunikációs vezetője számolt be a tanácskozás résztvevőinek. Mint mondta, a kölcsönös bizalom, a nyitottság, az érintett lakosság támogatása elengedhetetlen a nyugodt szakmai munkához. Ezért az objektív tájékoztatásra megalakulása óta nagy hangsúlyt fektet a Társaság. A véleményfelmérés is igazolta törekvéseiket: az itt élők jól tájékozottak nukleáris kérdésekben, jószerével mindenki tudja, milyen tevékenység zajlik a környezetükben, jól ismerik a Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolót, és támogatják annak működését.

Szép hagyomány, hogy a TETT-re Kész Napon a társulás köszönetet mond azoknak, akik kiemelkedő tevékenységükkel hozzájárultak a térség fejlődéséhez, a szervezet munkájához. Idén a Lakossági Ellenőrző Csoport leköszönt vezetője, Kardos Zsuzsanna vehette át a Gránit-díjat Darabos Józsefnétól, a TETT elnökasszonyától.

A TETT-re Kész Nap elmaradhatatlan és hálás programja „a jövő véleményvezéreinek”, a gyerekeknek tartott szellemi vetélkedő, amely ezúttal Cikón zajlott. A tagtelepülések általános iskolásai négyfős csapatokban versengtek, és a játékos feladatok során a radioaktivitás kérdéskörével, a radioaktívhulladék-kezelés alapjaival, a tárolóban folyó tevékenységgel, illetve a társulás működésével ismerkedtek.