A tévhitek „hálójában”

2018. március 21, szerda  |  Téma: Hírek

 

Tények és tévhitek címmel tartott előadást Honti Gabriella, az RHK Kft. kommunikációs osztályvezetője a pécsi Leőwey Klára Gimnáziumban. A délutáni programra több évfolyam tanulói gyűltek össze. A Társaság immáron sokadik alkalommal tér vissza az iskolába, ahol évről évre informatív bemutatókkal igyekszik becsempészni a radioaktívhulladék-kezelés témakörét a kamaszok érdeklődési körébe.

„Idén arra gondoltunk, hogy hasznos lenne beszélni azokról a tévhitekről, melyek körülölelik a radioaktív hulladékkezelés hazai gyakorlatát. Úgy vélem, sok olyan információval találkozhatnak a fiatalok a hétköznapokban, melyek nem teljesen vagy egyáltalán nem állják meg a helyüket szakmai szempontból. Éppen ezért fontosnak tartom, hogy beszéljünk ezekről, és hogy hiteles forrásból jussanak információhoz a diákok.” – mondta az osztályvezető.

A prezentációban a radioaktivitás hétköznapi előfordulásáról is szó esett (gondoljunk csak a természetes sugárzásra) és például arról is, hogy nem csak az atomerőműben keletkezhet radioaktív hulladék. Fontos üzenetek is megjelentek, többek között kiemelhető, hogy a jelenleg keletkező radioaktív hulladékról a jelen generációjának kell gondoskodni, nem hagyhatjuk a jövő nemzedékére.

A téves felvetéseket maguk a diákok cáfolták meg az interaktív előadás során. A program végén a nagysikerű TED előadássorozat egy izgalmas kisfilmjét nézték meg a fiatalok, mely azt mutatta be, hogyan veszi körbe életünket a radioaktivitás.