OECD NEA főigazgatójának látogatása az RHK Kft.-nél

2018. március 19, hétfő  |  Téma: Hírek


2018. március 6-án magyarországi látogatásának második napján Társaságunk vendége volt William D. Magwood, az OECD NEA (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet Nukleáris Energia Ügynökség) főigazgatója és kísérői.

Az OECD alá tartozó, párizsi székhelyű Nukleáris Energia Ügynökség (NEA) 1958-ban kezdte meg működését a fejlett nukleáris technológiával és infrastruktúrával rendelkező országok közötti együttműködés, szakmai fejlődés elősegítése érdekében a nukleáris biztonság, technológia, tudomány és jog területén. Magyarország 1996 óta a NEA tagja.

A delegációt dr. Kereki Ferenc, az RHK Kft. ügyvezető igazgatója, Nős Bálint, a társaság stratégiai és műszaki igazgatója, valamint Honti Gabriella, a kommunikációs osztály vezetője fogadta.

A főigazgató először részletes beszámolót kapott a radioaktívhulladék-kezelés hazai gyakorlatáról és a társaság által üzemeltetett létesítményekről. Dr. Kereki Ferenc az RHK Kft. szerepvállalásáról, valamint a jövőbeni tervekről beszélt.

Ezután a delegáció megtekintette a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolóját, majd ellátogatott Bátaapátiba, a Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolóba.

Kíváncsian várom Magyarország következő lépését, mely a nagy aktivitású radioaktív hulladékok számára alkalmas tároló megépítése lesz. Látva az eddigi eredményeket, azt gondolom, hogy ezen a területen is kiváló megoldás fog születni – összegezte tapasztalatait a főigazgató.