Az RHK Kft. is képviseltette magát a nukleáris ipari konferencián

2018. január 26, péntek  |  Téma: Hírek

Idén Magyarország adott otthont a közép-kelet-európai régió 4. nukleáris ipari konferenciájának. A rendezvény remek lehetőséget biztosított a szakemberek számára, hogy megosszák egymással a térség országainak nukleáris energetikával kapcsolatos elképzeléseit, a távlati terveket.

Az atomerőművek üzemidő hosszabbítása, és új blokkok építése mellett külön szekció foglalkozott a nukleáris létesítmények leszerelésével és a radioaktív hulladékok kezelésével, ahol Nős Bálint, Társaságunk stratégiai és műszaki igazgatója, a magyar gyakorlatot ismertette. Előadásában összefoglalta a radioaktív hulladék és kiégett üzemanyag kezelésére vonatkozó nemzeti politikát és nemzeti programot, amelyek elkészítésével Magyarország megfelelt az Európai Unió vonatkozó követelményeinek.

A nukleáris energetika jövőjének egyik nagy kihívása a kiégett üzemanyag kezelésének, vagy szaknyelven az üzemanyag ciklus zárásának, végleges megoldása. Ezzel a témával egy kerekasztal beszélgetésen foglalkoztak a résztvevők. A régió országai közül a többség a kiégett üzemanyag közvetlen elhelyezését veszi figyelembe referencia forgatókönyvként, és a mélységi geológiai tárolók üzembe vételét, Magyarországhoz hasonlóan, a 2060-as évekre ütemezik. A szakemberek egyebek mellett hangsúlyozták a nukleáris energetikával kapcsolatos tudás megőrzésének, a szakember utánpótlás biztosításának és a kutatás-fejlesztési tevékenységek területén történő együttműködésnek a fontosságát.