A KKÁT 20 éves üzemeltetésének évfordulójáról emlékeztek meg Pakson

2017. október 26, csütörtök  |  Téma: Hírek

 

A Paksi Atomerőmű szomszédságában üzemelő Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója 1997 szeptemberében fogadta a Paksi Atomerőműből az első kiégett fűtőelemeket. Erre, valamint az elmúlt 20 év eseményeire emlékeztek Pakson, október 18-án, az alkalom tiszteletére szervezett ünnepi konferencián. Az eseményre a fióktelep üzemeltetője, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. mindazokat meghívta, akik fontos szerepet töltöttek be a tárolóval kapcsolatos beruházási, engedélyeztetési és üzemeltetési munkálatokban.

Az Energiaügyért Felelős Államtitkári Titkárság részéről dr. Farkas Gábor titkárságvezető köszöntötte az egybegyűlteket és méltatta mindazok munkáját, akik hozzájárultak a kimagasló technikai színvonalon üzemelő tároló biztonságos és problémamentes működéséhez.

A konferencia további részében a Som System Kft. részéről Ördögh Miklós ügyvezető igazgató, a Paksi Atomerőműtől dr. Elter József műszaki igazgató, valamint a házigazda képviseletében Nős Bálint stratégiai és műszaki igazgató, illetve Fritz László mb. üzemeltetési igazgató tartott előadást. A kooperatív prezentáció témája a KKÁT múltja, jelene és jövője volt.

A visszaemlékezések során többek között azt is megtudhattuk, hogy működése elején a paksi atomerőmű kiégett fűtőelemeit a Szovjetunióba (majd Oroszországba) szállították vissza. Amikor ez a lehetőség kezdett bizonytalanná válni, a szakemberek a kiégett kazetták hazai tárolásával és elhelyezésével kapcsolatos megoldásokat kerestek. Az akkor még Paksi Atomerőmű Rt. vezetése egy átmeneti tároló létesítése mellett döntött, így 1992 szeptemberében szerződést kötött az angol GEC Alsthommal, egy moduláris kamrás száraz tároló létesítésére. A tervezés, engedélyezés és az építés 1996 végéig tartott.

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. 2000-től vált a létesítmény teljes körűen felelős gazdájává, azóta gondozásában további 4 modul létesítése fejeződött be és még további 2 van tervben. A 8 modul 33 kamrát foglal majd magában, melyek a két ütemben megvalósított kapacitásnövelésnek köszönhetően elegendő helyet biztosítanak a jelenlegi 4 atomerőművi blokk üzemeltetése során elhasznált üzemanyag-kazetták átmeneti tárolására.

Az idei évben a betárolás már befejeződött, így 9007 kazetta „pihen” a kamrákban függőlegesen sorakozó tárolócsövekben. A tároló jelenleg 11 416, később a tervek szerint összesen 17 743 db kazetta befogadására lesz alkalmas. A bővítés az üzemeltetés mellett folyamatosan, az atomerőmű igényeinek megfelelő ütemben zajlik, melyben tervezőként a Som System Kft. már a kezdetek óta megbízható társa az RHK Kft.-nek.

Zárszóként Szabó Péter, Paks város polgármestere és Pekárik Géza, az atomerőmű műszaki vezérigazgató-helyettese köszönte meg azok munkáját, akik tettek azért, hogy egy ilyen kimagaslóan működő, nemzetközi szinten is elismert tárolónak adjon helyet Paks városa. Dr. Kereki Ferenc, az RHK Kft. ügyvezető igazgatója zárta a konferenciát, aki elmondta: a stabil alap, amelyet már közel negyed évszázaddal ezelőtt lefektettek a szakemberek, a KKÁT beruházóinak, üzemeltetőinek felkészültsége, lelkiismeretes munkája a garancia arra, hogy a jövőben is a megszokott, magas színvonalon üzemeljen a tárolólétesítmény. Az elért eredmények jelzik, hogy Magyarország a radioaktív hulladék és a kiégett fűtőelemek kezelésében, átmeneti tárolásában és végleges elhelyezésében világviszonylatban is megállja a helyét. Mindez a jelenlévők sikeres együttműködésének köszönhető.