TETT-re Kész Nap tizenhetedszer

2017. június 16, péntek  |  Téma: Hírek

Májusban az utolsó konténer is végleges helyére került a bátaapáti Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló (NRHT) első kamrájában, és hamarosan a második kamra is kész arra, hogy a paksi atomerőmű kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékának végleges elhelyezését biztosítsa. – hangzott el június 13-án, a Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló vonzáskörzetében működő Társadalmi Ellenőrző Tájékoztató Társulás (TETT) legfontosabb éves eseményén.

– Fontos mérföldkőhöz érkeztünk, amikor, alig több mint négy évvel az első vasbetonkonténer elhelyezése után, az utolsó hulladékcsomagot is leszállítottuk az NRHT első tárolókamrájába – jelentette ki dr. Kereki Ferenc, a létesítményt üzemeltető Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. ügyvezető igazgatója a tároló környezetében elhelyezkedő települések közös tájékoztató programján.

A tizenhetedik TETT-re Kész Naphoz kapcsolódó sajtótájékoztatón az ügyvezető igazgató azt fejtegette, hogy a második kamrától kezdődően – az átalakított koncepció szerint – új, úgynevezett kompakt hulladékcsomagok kerülnek majd a föld alá, végleges helyükre.

– A vékony, merevített falú fémkonténerekben a 200 literes hordókat négyesével helyezik el a Paksi Atomerőműben a szakemberek. A köztük lévő üres teret folyékony radioaktív hulladékkal kevert cementpéppel töltik ki, így az eddigi holt teret is kihasználjuk. A betonkonténerek árnyékoló szerepét az elhelyezésre szolgáló vasbeton medence veszi át. Az új eljárással helyet takarítunk meg, így jelentős költségcsökkentést érünk el, a biztonság magas színvonalának megtartásával – zárta gondolatait a Dr. Kereki Ferenc.

A sajtótájékoztatón Darabos Józsefné, Bátaapáti polgármestere, az önkormányzati társulás, a TETT elnöke arról beszélt, mennyire fontos az RHK Kft. és az NRHT társadalmi elfogadottságának megléte a térségben. Mint hangsúlyozta, a lakosság támogatása biztosítja a nyugodt szakmai környezetet a szakemberek számára, így a térség is hozzájárul a magas színvonalú munkához. Az eredmények megerősítik őket abban is, hogy az idén már 20 éves társulás jó munkát végez, és a jövőben is az eddigi utat kell követni. Glöckner Henrik, Mórágy polgármestere, a TETT-re Kész Nap gyerekprogramjának házigazdája azt fejtegette az újságíróknak, hogy az ifjúság elérése kiemelt feladat a közös tájékoztató munkában is. Ez a generáció fontos célközönség, hiszen ha felnőnek, az ő véleményük meghatározó lesz a térség életében is. Minél korábban meg kell tehát ismertetni őket a radioaktivitással, a tárolóban folyó tevékenységgel, a társulás működésével. Erre megfelelő alkalom a TETT-re Kész Nap szellemi vetélkedője is. A polgármester büszkeségének is hangot adott, hogy idén ők lehettek ennek a nagyszerű rendezvénynek házigazdái.

A TETT-re Kész Nap ismeretterjesztő tanácskozása a tároló mindennapjairól, az elért eredményekről, tervekről szólt. Bertalan Csaba, az NRHT fióktelep-vezetője a most betelt I-K1 jelű kamra történetét is felvázolta a hallgatóságnak. Arról is beszélt, hogy a 250 méterrel a felszín alatt kialakított első tárolókamrában 537 vasbeton konténerben, 4833 hordó került végleges helyére az elmúlt közel 4 és fél évben. Ez idő alatt semmiféle, a biztonságot kedvezőtlenül befolyásoló esemény nem történt. Hangsúlyozta, hogy a tárolóban dolgozók kiemelkedő szakértelme, céltudatos munkája és az alkalmazott technológia továbbra is garantálja a magas szintű biztonságot.

Honti Gabriella, az RHK Kft. kommunikációs osztályvezetője az elmúlt 20 év társadalmi kapcsolatainak alakulásáról számolt be. Mint elmondta, a tároló működését a lakosság elfogadja, támogatja, a helyiek kiemelkedően magas ismeretekkel rendelkeznek a Társaság itteni tevékenységéről, ami fontos a tároló jövője szempontjából is.

– Ahogy egy biztonságos otthon erős alapokra épül, úgy mi is arra a tudásra, bizalomra támaszkodunk, ami 20 év alatt összegyűlt. Az eddig elért eredmények megtartása közös ügyünk, és ebben a TETT-nek, az RHK Kft-nek és a lakosságnak is fontos szerepe van. Ez a siker kulcsa” – fejezte be mondandóját Honti Gabriella.

A nap legjobban várt előadója Franciaországból érkezett. Patrice Torres, az ANDRA (francia radioaktívhulladék-kezelő ügynökség) Aube régióban található radioaktívhulladék-tárolójának igazgatója a francia hulladékkezelés törvényi hátteréről, a náluk jól működő gyakorlatokról és a társadalmi kapcsolatok fontosságáról beszélt. Elismerően szólt az RHK Kft. munkájáról, annak létesítményeiről, amelyek nemzetközi szinten is kiválóak. Külön kiemelte a bátaapáti Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolót, amely, mint mondta, követendő példa bármely más ország számára.

A tanácskozáson Kardos Zsuzsanna, a TETT Lakossági Ellenőrző Csoportjának vezetője idén is beszámolt az NRHT-ban szerzett tapasztalataikról. Kiemelte: ezek tovább erősítik az elfogadottságot a lakosság körében, hiszen az ellenőrzések nyomán folyamatosan magas színvonalon zajló, biztonságos tevékenységről tudnak beszámolni az itt élőknek.