Az angol szakembereket is lenyűgözte az NRHT

2017. április 4, kedd  |  Téma: Hírek

„Rend, magas műszaki színvonal, profi munkavégzés… Ez egy olyan hely, ahol jó lehet dol-gozni” – így összegezte tapasztalatait az egyik brit szakember, az NRHT-ban látottakat köve-tően.

Az öt főből álló nukleáris küldöttség március 29-én érkezett Magyarországra közép-európai tanulmányútja egyik állomásaként, hogy Csehország után ismerkedjen a hazai atomenergeti-kával és radioaktívhulladék-kezeléssel. A két napos programra a Brit Nagykövetség két mun-katársa is elkísérte őket.
Elsőként a paksi atomerőműben jártak, majd az RHK Kft. paksi telephelyére látogattak el, ahol a Társaság ügyvezető igazgatója részletes tájékoztatást adott a cég összes projektjéről, és számtalan kérdésüket is megválaszolta.
Másnap a Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló következett Bátaapátiban, ahol Dr. Radó Krisz-tián sugárvédelmi vezető és Honti Gabriella kommunikációs vezető fogadta őket. Először megtekintették a felszíni bemutatótermet, ahol kipróbálták az interaktív tájékozató paneleket. Természetesen megnézték a telephelyet bemutató filmet is, amit nagy tetszéssel fogadtak. Ám a legnagyobb izgalmat és elismerést a felszín alatti kamra váltotta ki, ahol mindegyikük le-nyűgözve nézett körül.
A látogatókat kifejezetten érdekelte a környezeti monitoring tevékenység a telephelyen és több érdeklődő kérdést tettek fel a lakossági elfogadottsággal kapcsolatban is, ami ahogy ők is említették minden országban kiemelt figyelemmel kezelendő terület.