Sajtóbejárás a KKÁT-ban

2016. október 20, csütörtök  |  Téma: Hírek

KKÁT sajtóbejárásElkészült a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójának (KKÁT) legújabb modulja, és habár a használatbavételre még várni kell a jövő évig, az újságírók már most megtekinthették a kibővített létesítményt. A KKÁT-ban a paksi atomerőmű elhasznált fűtőelemeinek több évtizedre szóló tárolásáról gondoskodnak. Az erőmű mellett elhelyezkedő épületben, 20 kamrában, jelenleg 8707 kazettát őriznek. Az új modul – amely 2017-től fogadhat majd fűtőelemeket – újabb 4 kamrának ad otthont, amelyekben összesen több mint 2000 kazettának lesz hely.


A transzparens működést és a nyílt, őszinte kommunikációt szem előtt tartva, a társaság szakemberei egy létesítménylátogatással egybekötött sajtóeseményt rendeztek, amelyre helyi, regionális, sőt, országos médiumoktól is érkeztek tudósítók. A rendezvényen Honti Gabriella kommunikációs osztályvezető köszöntötte a vendégeket és ismertette a programot, ezt követően pedig László Zoltán, a társaság megbízott üzemeltetési igazgatója számolt be a tároló működtetésével kapcsolatos információkról, ideértve a nemrégiben lezajlott karbantartási munkák és fejlesztések eredményeit, amelyeknek köszönhetően az üzemeltetés még hatékonyabbá és még biztonságosabbá vált. Gyöngyösi Csaba beruházási igazgató az új modul létrejöttéhez szükséges engedélyezési, tervezési és kivitelezési feladatokat mutatta be, így összegezve azt a tíz évig tartó munkát, amelynek köszönhetően sok évre előre biztosított az erőműből érkező fűtőelemek tárolásához szükséges kapacitás.

Az előadások után, Tóth Róbert üzemvezető kíséretében a sajtó képviselői megtekintették a KKÁT-t, ahol részletes beszámolót kaptak annak történetéről, a beszállítás, a tárolás technikai megoldásairól, és számos felvételt készíthettek az impozáns tárolócsarnokban is, ahol az új modul már egybe lett nyitva a korábban épült egységekkel. A sajtóeseményről televíziók, rádiók, napilapok és online médiumok is hírt adtak, beszámolva az RHK Kft.-nél zajló magas színvonalú munkáról.