A világelső nyomdokain

2016. január 12, kedd  |  Téma: Hírek

Így nézhet ki a tervezett finn tárolóAz atomenergia békés célú felhasználásának velejárója az így keletkezett radioaktív hulladék kezelésének feladata, amely az egész világon nagy kihívást jelent a szakemberek számára. A kis és közepes aktivitású radioaktív hulladék végleges elhelyezésére jól bevált gyakorlat van szerte a világon. Nálunk felszín közeli és felszín alatti tárolóba kerül, jól elzárva a külvilágtól.

Az elhasznált fűtőelemek és a nagy aktivitású hulladék végleges elhelyezésének megoldásához a finnek kerültek a legközelebb. Ugyanis az északi ország radioaktívhulladék-kezeléssel foglalkozó társasága, a POSIVA, nemrégiben megkapta az engedélyt arra, hogy a kiégett kazetták számára tokozó üzemet és végleges tárolót építsen Olkiluoto-ban. A létesítmény 6500 tonna uránium befogadására lesz alkalmas.
„Az építési engedély fontos lépés az atomenergia felelősségteljes felhasználásához Finnországban. A legfontosabb feladat, hogy bizonyítsuk: a végleges tárolás hosszútávon is biztonságos. Ezt majd az üzemidő alatt kell megfigyelnünk.”– nyilatkozta Olli Rehn, a finn nemzetgazdasági miniszter, a bejelentés kapcsán.
A finn kormány a kiadott engedélyt több teljesítendő feltételhez kötötte. Az üzemeltetési engedély kérvényezése előtt a finn társaságnak elemzést kell küldenie a tároló környezetre gyakorolt hatásáról, a kiégett üzemanyag visszanyerhetőségéről, a szállítás várható kockázatairól és azokról a lehetséges változtatásokról, amelyek bekövetkezhetnek a projektben.
A POSIVA nyilatkozata szerint az építési munkálatok már a következő év végén elkezdődhetnek, 2023-ban pedig már üzembe helyezhetik a létesítményt.
„Miénk az első építési engedély a világon kiégett kazetták tárolójának kivitelezésére. Finnország világszinten úttörő a radioaktívhulladék-kezelésben. Ez arra kötelez bennünket, hogy felelősségteljesen és biztonságosan birkózzunk meg a kihívásokkal, és átadjuk tapasztalatainkat más nemzeteknek is” – tette hozzá a miniszter.
A finn építési engedély Magyarországnak is fontos lépés, mert bizonyítja, hogy az RHK Kft. a világelső nyomdokain halad.
Nemzetközi elvárás – és a hazai törvények is előírják, hogy az atomenergia alkalmazása során a tudomány legújabb eredményeivel, a nemzetközi tapasztalatokkal összhangban biztosítani kell a keletkező radioaktív hulladék és a kiégett üzemanyag biztonságos elhelyezését. Nem hárulhat az elfogadhatónál súlyosabb teher a jövő generációkra.
A finn elképzelések szerint a kiégett üzemanyagot rézkonténerekbe helyezik az elkészült tokozó üzemben, majd átszállítják a 400-450 méter mélyre épített tároló kamrákba, ahol bentonitgyűrűkkel határolt furatokba teszik őket.
A tervek szerint ugyanezt a megoldást követik majd a magyar szakemberek is, hiszen a természeti példák nyomán ezt tartják világszerte a legbiztonságosabbnak. A vízzáró tulajdonságú, stabil kőzet, a korrózió-álló rézcsövek, a sugár- és vízbiztos bentonit alkotta sokszoros mérnöki gát hosszú távon megakadályozza a szennyező anyagok kijutását.
A paksi atomerőműben elhasznált üzemanyag a pihentetés után jelenleg a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójában pihen, miközben javában folynak a földtani kutatások a Nyugat-Mecsekben, hogy végleges helyet találjanak a nagy aktivitású radioaktív anyagoknak. A finn példa és más nemzetközi kapcsolatok is megerősítik: a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. jó úton halad a nagyaktivitású programmal.