Sokat tudnak a baranyai diákok a radioaktivitásról

2015. május 21, csütörtök  |  Téma: Hírek

A győztes hetvehelyiekTojástartó, stopperóra, Lego-robotok, szélkerék és pogácsa – nem tipikus hozzávalók egy tanulmányi versenyhez, most azonban ezek teremtettek jó hangulatot a Baranya megyei Hetvehelyen. A településen tizenegyedik alkalommal rendezték meg a Niels Bohr vetélkedőt a környékbeli általános iskolák hetedik és nyolcadik évfolyamos diákjai számára. A tanulók fizikából és kémiából, illetve a radioaktívhulladék-tárolás témájából mérték össze tudásukat, egyénenként és csapatszinten is.

A versenyt idén is a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. (RHK Kft.), illetve a Nyugat-mecseki Társadalmi Információs Társulás (NYMTIT) szervezte és támogatta. A hagyományos tudáspróbán az NYMTIT kilenc településének négyfős diákcsapatai vettek részt, a tudományos tesztet játékos feladatok és a pécsi Leőwey Klára Gimnázium diákjainak tudományos bemutatója követte.

Az RHK Kft. munkatársainak közreműködésével megtartott verseny első helyét idén a helyi, hetvehelyi általános iskola diákjai nyerték el, legyőzve a négyszeres győztes Boda csapatát. A nyertesnek járó vándorserleg így most egy évig Hetvehelyen marad, de természetesen egy „örök” kupát is kapott a kiemelkedő teljesítményű négyes.

A csapatok gond nélkül rakták ki az RHK Kft., az NYMTIT munkájához, illetve a radioaktivitáshoz kapcsolódó szavakat, pingponglabdákra írt betűk segítségével a kikészített tojástartókba, többségük pedig ügyesen megoldotta a kiégett üzemanyag kezeléséről és tárolásáról szóló filmhez kapcsolódó tesztet is. A pécsi gimnazisták fizikai kísérletei, interaktív bemutatói és a szenzorokkal szerelt Lego-robotok nem csupán érdekességként, hanem a verseny részeként szerepeltek: a versengő négyesek a hallott ismeretek alapján egy totót is kitöltöttek. A rendezvény végén minden csapatot megjutalmaztak az RHK Kft. munkatársai. A tudományban is jártas négyesek közül a helyiek után második lett a bodai diákok csapata, a dobogó harmadik helyén pedig a helesfai tanulók végeztek.