Az atomenergiáról a műegyetemen

2015. május 4, hétfő  |  Téma: Hírek

Most is sok érdeklődő voltAz Országos Atomenergia Hivatal (OAH) a TIT Stúdió Egyesülettel és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME) közösen 2015. április 17-én a BME-n ismét ismeretterjesztő konferenciát rendezett „Atomenergiáról – mindenkinek” címmel.

Az eseménysorozatot azért hozták létre, hogy ismereteket adjon, gondolatokat ébresszen a nukleáris energiával kapcsolatban. Most, a tizenharmadik rendezvényre is több százan voltak kíváncsiak, ahol az energetika és a radioaktivitás jó néhány témakörét is érintették.
A konferenciával párhuzamosan a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. (RHK Kft.), a Mecsekérc Zrt. valamint a Magyar Nukleáris Társaság kiállítását is megtekinthették az érdeklődők. A résztvevők beszélgethettek a szakemberekkel az atomenergia alkalmazásáról, valamint a radioaktív hulladékok keletkezéséről, illetve azok kezelési és elhelyezési megoldásáról.
A köszöntőt és a megnyitót követően (előbbit Fichtinger Gyula, az OAH főigazgatójától, utóbbit a BME egyetem rektorától, Péceli Gábortól hallhatták a résztvevők) az első előadó dr. Vincze Árpád, az OAH főosztályvezetője volt. Élvezetes és közérthető formában mutatta be, milyen sokféle sugárzással kell együtt élnünk, melyeknek csak egy töredéke a radioaktivitás.
Hullán Szabolcs, az OAH nukleáris biztonsági főigazgató-helyettese az atomerőművek biztonságának kérdéseiről beszélt. Szólt a nukleáris létesítmények biztonságát szavatoló műszaki rendszerekről, a szigorú biztonsági követelményekről is.
A terrorizmus és a nukleáris anyagokkal való visszaélés témában dr. Horváth Kristóf, az OAH általános nukleáris főigazgató-helyettese beszélt az egybegyűlteknek, aláhúzva, veszély elhárításában ezen a téren is fontos a nemzetközi összefogás.
Az ebédszünet után először Sükösd Csaba, a műegyetem Nukleáris Technikai Intézetének igazgatóhelyettese „Atomenergia a 21. században” címmel tartott előadást, melyben kitért az új típusú atomerőművek tudnivalóira is.
A radioaktív hulladék kérdéskörével dr. Molnár Balázs, az RHK Kft. főmunkatársa ismertette meg a hallgatóságot. Különleges tapasztalat volt számukra, hogy a szakemberek évezredekre előre képesek pontos számításokat végezni a sugárzó hulladék megbízható tárolását illetően.
Az előadók sorát Zoletnik Sándor, a Magyar Fúziós Szövetség elnöke zárta, aki „A Csillagok energiája a Földön” című előadásának témaköréről beszélt.