Védelmi bizottsági ülés az NRHT-ban

2015. március 19, csütörtök  |  Téma: Hírek

A védelmi bizottság ülését dr. Horváth Kálmán kormánymegbízott, a Tolna Megyei Védelmi Bizottsá elnöke vezetteA Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. (RHK Kft.) bátaapáti telephelye, a Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló (NRHT) adott otthont a Tolna Megyei Védelmi Bizottság 2015. évi tavaszi soros ülésének, amely dr. Horváth Kálmán kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság elnöke vezetésével nyolc témát tárgyalt.

Tájékoztatók hangzottak el a két ülés között végzett feladatokról, a vizek kártételei elleni védekezés, a felkészülés helyzetéről, az ár- és belvíz esetén az igénybe vehető erőkről, eszközökről, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Tolna Megyei Tűzmegelőzési Bizottság 2015. évi fő feladatairól. Ismertették a 2015. évi – a honvédelmi igazgatási felkészítés keretében tervezett – rendezvényeket, az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság aktuális feladatait, illetve az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. aktuális feladatairól szóló beszámolókat. Ez utóbbinál elhangzott: az atomerőmű, amellett, hogy az ország áramellátásának több mint a felét termelte meg az elmúlt évben, teljesen biztonságos, 2015-ben semmiféle említésre méltó esemény nem történt, a sugárterhelés pedig a határértékek töredékét se érte el.

Az ülést követően a bizottság állandó és meghívott tagjai megismerkedtek az NRHT munkájával. Megtekintették a földfelszíni technológiai épületet és a föld alatti hulladéktárolót is. Dr. Horváth Kálmán a látogatás végén úgy nyilatkozott, hogy az itt szerzett ismeretek jól egészítik ki azokat a tapasztalatokat, amiket a PAKS II. projekt bemutatására szervezett lakossági fórumsorozaton szereznek.