Idén a fejlesztéseké volt a főszerep az RHK Kft.-nél

2014. december 10, szerda  |  Téma: Hírek

Dr. Kereki Ferenc a társaság eredményeiről és terveiről is beszámolt az újságíróknakA biztonság fokozása és a tárolókapacitások növelése volt a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. (RHK Kft.) idei legfőbb feladata.

A radioaktív hulladékok átmeneti tárolásának és végleges elhelyezésének biztonsági követelményeit az év közepétől egy új, korszerű kormányrendelet szabályozza. Az RHK Kft. folyamatos fejlesztéseket végez a tárolók biztonságának fokozása érdekében.

„A radioaktívhulladék-kezelés hazai munkamódszerei és létesítményei elismerten magas szakmai színvonalat képviselnek. A folyamatos fejlesztések, valamint a tapasztalatok hasznosítása szükséges ahhoz, hogy a következő év és a távolabbi jövő feladatait meg tudjuk oldani.” – hangsúlyozta Dr. Kereki Ferenc, az RHK Kft. ügyvezető igazgatója a december 10-i évzáró sajtótájékoztatón. „2014-ben mintegy 12 milliárd forintot fordítottunk létesítményeink üzemeltetésére, fejlesztésére, kutatásaink finanszírozására, és nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy tevékenységünk még átláthatóbb legyen a lakosság számára. Az RHK Kft. programjainak végrehajtásához a Központi Nukleáris Pénzügyi Alap nyújt fedezetet, melynek legnagyobb befizetője a paksi atomerőmű.” – tette hozzá az ügyvezető igazgató.

A Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tároló, azaz az RHFT, amely Kisnémedi község mellett van, kizárólag nem atomerőműből származó radioaktív hulladékot fogad. A felszínközeli tároló befogadóképessége több mint 5000 köbméter. Ebben az évben jelentős fejlesztések történtek az RHFT-ben, melyek során a diszpécserközpont korszerűsítése és a laborépület átalakítása valósult meg. Ezen kívül biztonságnövelő beruházások is elkészültek.

A bátaapáti Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló (NRHT) felszín alatti létesítményében már 3249 hordó atomerőműből származó kis és közepes aktivitású hulladék került betonkonténerekben a végleges helyére. A már kialakított két tárolótér mellett zajlik a 3-as és a 4-es kamra létesítése. A több éve folyó fejlesztési programok eredményeként idén engedélyt kapott az RHK Kft. egy olyan új hulladékelhelyezési rendszer bevezetésére, amely a tárolókamrák kihasználtságát közel a duplájára növeli. A világszínvonalú tárolóra továbbra is sokan kíváncsiak. A hazai látogatók mellett külföldről főleg szakemberek érkeznek tapasztalatcserére.

A paksi atomerőműben elhasznált fűtőelemeknek az atomerőmű szomszédságában található Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója nyújt biztonságos elhelyezést. Jelenleg 8077 kazettát tárolnak a meglévő 20 kamrájában, és a modulszerűen az atomerőmű igényei szerint bővíthető létesítményben 4 újabb kamra építését kezdték meg az idén. Az előkészítő munka során először talajcserét végeztek, hogy a tervek szerint majd 36 kamrásra bővülő létesítmény új moduljai is szilárd alapokra épüljenek a következő években.

A nagy aktivitású hulladék végleges elhelyezését célzó nyugat-mecseki program újraindult Boda környékén. Az ottani agyagkő kiváló vízzáró tulajdonsága miatt alkalmas lehet arra, hogy néhány évtized múlva befogadjon egy mélységi geológiai tárolót, amelyben a nagy aktivitású hulladékok és a kiégett fűtőelemek biztonságosan elhelyezhetőek. Ebben az évben két kutatófúrás történt, ezek 913 m és 474 m mélyre hatoltak. A még évekig tartó földtani kutatás célja, hogy a bodai agyagkő kiterjedési területén belül meghatározható legyen a további, részletes vizsgálatok helyszíne, ahol a későbbiekben egy föld alatti kutatólabor épülhet.

2014-ben került az RHK Kft.-hez a Mecseki Környezetvédelmi és Kutató Bázis (MKKB). Az MKKB Baranya megyében, Kővágószőlős közelében található. Tevékenységének középpontjában az uránipar okozta környezeti hatások végleges felszámolása áll, ami a felszíni és felszín alatti vizek tisztítását, valamint a bányászati területek helyreállítását jelenti. Ebben az évben az RHK Kft. megkezdte a bányavízkezelő rendszer korszerűsítését és kapacitásának bővítését.

Az RHK Kft. számára fontosak a lakossági kapcsolatok, a tárolók környezetében lakó polgárok folyamatos tájékoztatása. Az RHK Kft. telephelyeinek és kutatási programjának társadalmi elfogadottsága igen magas. Ez annak köszönhető, hogy az összes, a társaság tevékenysége által érintett területen aktív kapcsolatot tart fenn a helyi önkormányzatok által alapított térségi társulásokkal.