A szakértelem garantálja az atomenergia biztonságát

2014. december 5, péntek  |  Téma: Hírek

RHK_5228Megfelelő szakmai háttérrel, ellenőrzéssel és védelemmel a nukleáris energia sem jelent nagyobb veszélyt, mint bármilyen ipari termelő egység, gyár vagy üzem – így foglalhatók össze az „Atomenergiáról – mindenkinek” című, tizenötödik alkalommal megrendezett regionális ismeretterjesztő konferencián elhangzottak.

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. támogatásával, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH), a TIT Stúdió Egyesület szervezésében a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen megtartott eseményen több száz középiskolás és egyetemista diák is részt vett. Az RHK Kft. és az OAH szakértői mellett az egyetem tanárai ismertették meg az atomenergia és a radioaktivitás legfontosabb kérdéseivel a fiatalokat.

A diákok nemcsak arról szerezhettek információkat, hogy milyen továbbtanulási és karrierlehetőségeket tartogat számukra a nukleáris technológia – az előadók a maghasadással, a radioaktivitás potenciális egészségügyi hatásaival, illetve ezek szakszerű kivédésével, a sugárzó anyagot használó intézmények biztonságával, valamint a sugárzás környezeti hatásaival is megismertették a hallgatókat.

Az OAH nem támogatja és nem is ellenzi az atomenergiát, feladata, hogy felügyelje azt, a kockázatok minimálisra csökkentése érdekében – mondta a konferencián Fichtinger Gyula, a hivatal főigazgatója. Az OAH szakértői elmondták, megfelelő ellenőrzés és védelem mellett nem lehet nagyobb kockázata a radioaktív anyagok felhasználásának, mint bármely más termelési módszernek. Molnár Balázs, az RHK Kft. főmunkatársa szerint mindez a radioaktív hulladékok kezelésére és tárolására is igaz, hiszen kísérletekkel és tanulmányokkal is bizonyítható, hogy egy kellően figyelmesen megválasztott rendszer több ezer éves távlatban is jól működik majd.