Tizenegy iskola közt zajlott a Szilárd Leó vetélkedő

2013. április 25, csütörtök  |  Téma: Hírek

A gyerekek nyereményeket és okleveleket is átvehettek, a győztes  őrbottyániak pedig a kupákat is megnyertékHogyan lehet elfűrészelni a fényt, vagy látni a zenét? Miként válhat egy vízipipából komoly tudományos szemléltetőeszköz? A múlt héten lezajlott Szilárd Leó fizika és kémiaversenyt követően többek közt ezekre a kérdésekre is választ kaptak a résztvevő általános iskolások. Az RHK Kft. – a térségi társulás és a helyi pedagógusok közreműködésével – a püspökszilágyi radioaktív hulladéktároló vonzáskörzetében lévő tizenegy település diákjai számára április 19-én rendezte meg a több éves hagyományra visszatekintő játékos megmérettetést.

A felső tagozatos résztvevők a verseny első szakaszában fizika és kémia tárgyi tudásukat tesztelő feladatlapot töltöttek ki. Ezt követően izgalmas fizikai kísérletek révén a gyakorlatban is láthatták, mi a funkciója a tanultaknak. A hidrosztatikai nyomás vizsgálata során kiderült például, milyen elven működik a targonca, vagy épp a szappanadagoló; a vízipipa sűrű fehér füstjén keresztül a fény útja is láthatóvá vált, sőt, néhány elemlámpa és egy örökzöld sláger segítségével a lelkes tanárok azt is bemutatták, hogyan lehet a fényt hanggá alakítani. A kísérletek után logikai kérdések következtek, melyeket már csapatban oldottak meg a térség diákjai.

A résztvevő iskolák a verseny végeztével az RHK Kft. jóvoltából értékes ajándékokat kaptak a fizikaszertárak bővítésére, de a diákság sem távozott üres kézzel, ők helyezéstől függően kisebb-nagyobb nyereményekkel gazdagodtak.