Nukleáris újságírók Bátaapátiban

2010. szeptember 21, kedd  |  Téma: Hírek

Mintegy harminc nukleáris szakújságíró vett részt a látogatásonSzeptember 16-án a Nukleáris Újságírók Akadémiája tett látogatást Bátaapátiban, a Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló felszíni telephelyén és az épülő mélységi tárolóban. A közel harmincfős, szakújságírókból álló küldöttséget Faragó László, a létesítmény igazgatója fogadta, majd egy prezentáció keretében bemutatta az NRHT feladatait és működésének főbb jellemzőit.

A vendégek szemtanúi lehettek egy beszállításnak isEzt követően az érdeklődők „élesben” is bepillantást nyerhettek a hulladék beszállítás és tárolás mindennapjaiba, amikor szemtanúi lehettek a Paksról begördülő szállító tehergépjármű lerakodásának. Itt László Zoltán sugár- és környezetvédelmi üzemvezető kalauzolta körbe a vendégeket, arról is beszámolva, hogy jelenleg már mintegy 2288 darab hordó kis és közepes aktivitású hulladék került elhelyezésre a felszíni épület csarnokában.

A csoport a felszín alatti tárolót is meglátogattaEgy kellemes hangulatú ebéd után az épülő, felszín alatti tárolóba tett látogatást a csoport. Itt Szabó Attila, az RHK Kft. PR főmunkatársa mutatta be a projekt történetét, és számolt be a végleges hulladék-elhelyezési koncepcióról. Az újságírók a nap végén megköszönték a tájékoztatást, és már most jelezték, hogy a jövő év folyamán a paksi Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolóját is megtekintenék.