A Nyugat-Mecsekben már várják a kutatásokat

2009. október 6, kedd  |  Téma: Hírek

Idén is Dr. Hegyháti József és Kovács Győző sajtótájékoztatójával kezdődött a napIdén már hatodik alkalommal rendezték meg a nyugat-mecseki Tájoló Napot. Az esemény célja most is az volt, hogy a térség lakossága minél többet tudjon meg hazánk radioaktívhulladék-kezelésének programjáról, így a Boda környékére tervezett nagy aktivitású tároló elképzeléséről. A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. (RHK) és a Nyugat-mecseki Társadalmi Információs Társulás (NyMTIT) által rendezett ismeretterjesztő programokon idén is nagy volt az érdeklődés, és a térség képviselői egyértelműen jelezték, hogy már várják a tudományos kutatások folytatását.Dr. Szili Katalin egyértelműen kiállt a projekt folytatása mellettÉvről évre több az érdeklődő az NyMTIT eseményeinA gyermekeknek rendezett játékos szellemi vetélkedőn mindenki nyert valamitIdén egy cserdi páros vihette haza a horgászverseny győztesének járó kupátRagyogó napsütésnek örvendhettek a kulturális program résztvevőiAz eseményre Lumir Nachmilner, a NAÜ cseh főmunkatársa is ellátogatott

Boda környékén már a kilencvenes években is folytak a kutatások egy nagy aktivitású hulladéktároló létesítésének lehetőségéről. A szakemberek az itt található kőzetet találták a legalkalmasabbnak a további vizsgálatokra, és éppen ezek a munkálatok teremtették meg a lakosság tájékoztatásának igényét. Ezt a feladatot az RHK Kft. és a térség településeit tömörítő NyMTIT közösen látja el, ebben a társadalmi és szakmai párbeszédben az immáron hatodik alkalommal megrendezett Tájol Napnak is fontos szerepe van.

A hagyományoknak megfelelően, Dr. Hegyháti József, az RHK Kft. ügyvezető igazgatója, és Kovács Győző, Boda polgármestere, az NyMTIT elnöke köszöntötte az ismeretterjesztő program vendégeit. Dr. Hegyháti József kiemelte, hogy továbbra is a nyílt társadalmi párbeszéd híve, és mindig örömmel látogat olyan helyre, ahol elfogadják, elismerik a társaság munkáját. Beszámolt arról is, hogy a Tolna megyei Bátaapátiban működő kis és közepes aktivitású tároló már közel egy éve fogadja a paksi hulladékot, és az ott szerzett tapasztalatokat is hasznosítani tudják majd a bodai projekt kapcsán. Ha a költségvetés is engedi, jövőre folytatják a kutatásokat a térségben, hogy információt gyűjtsenek egy földalatti kutatólaboratórium telephelyének kiválasztása céljából.

Kovács Győző, az NyMTIT elnöke fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a társulás ma már részese a nemzetközi vérkeringésnek, több külföldi szakmai fórumon képviseltetik magukat, és aktívan részt vesznek a GMF (Nukleáris Létesítmények Körüli Európai Önkormányzatok Társulása) tevékenységében. A környék településein tartott közvélemény-kutatás kiemelkedően jó eredményt hozott az NyMTIT elfogadottságáról, a térség lakossága egyértelműen a kutatások folytatásában bízik.

A rendezvényen érdekes előadások hangzottak el még az RHK Kft. új hulladék-elhelyezési programjáról, és a nagy aktivitású radioaktívhulladék-elhelyezés nemzetközi híreiről. Az idei díszvendég a cseh Lumir Nachmilner volt, aki a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) hulladékkezelési főosztályának főmunkatársaként első kézből adott tájékoztatást az európai országokban folyó, nagy aktivitású hulladékkezelési programok helyzetéről, valamint azok lakossági elfogadottságáról. A szakember a Tájoló Napot megelőzően Pakson járt, ahol egy regionális szemináriumon vett részt, melyen a közép-európai országok radioaktív hulladékaival foglalkozó ügynökségei, továbbá a Paksi Atomerőmű és az Országos Atomenergia Hivatal munkatársai tanácskoztak.

Bodán, a délelőtti ismeretterjesztő előadások után, bemutatták a Paksi Atomerőmű Zrt. tájékoztató kamionját, amely az atomerőmű bővítését megalapozó Lévai Projekt keretében, itt kezdte meg országjáró körútját. A Tájoló Napon a tudományos programok mellett, számos kulturális műsor várta a vendégeket, emellett a gyermekeknek szellemi vetélkedőt, a felnőtteknek pedig horgászversenyt is rendeztek. Az idei eseményen is több százan vettek részt, sokan érkeztek a környező falvakból is.