Vendégségben az RHK Kft. kiállítása

2009. szeptember 22, kedd  |  Téma: Hírek

Az RHK Kft. vándorkiállítása az OAH nyílt napjánSzeptember 19-én, a Kulturális Örökség Napjai programsorozat részeként az Országos Atomenergia Hivatal is nyílt napot rendezett. Az idei, ötödik ilyen eseményen több mint százötven érdeklődő ismerkedett vetített előadás keretében az OAH tevékenységével, majd a hivatal nukleáris baleset-elhárítási központjában, a CERTA-ban egy szimulált baleset elhárításának mozzanatait mutatták be nekik. A nyílt napon az RHK Kft. a vándorkiállítással képviseltette magát, amit ugyancsak nagy érdeklődéssel jártak végig a látogatók.

Molnár Ferenc mérnök-tanár a Petrik Lajos Szakközépiskola diákjaival érkezett, őt faggattuk a benyomásairól. Nem volt egyedül azzal a véleményével, hogy az ilyen tájékoztató programok sokat segíthetnek az atomenergiát övező félelem eloszlatásában.

“Kémikus-szakmérnök képesítéssel a környezeti sugárzásokat oktatom a szakközépiskola leendő környezetvédelmi technikusainak. A diákok hívták föl a figyelmemet erre az eseményre, és jó néhányan el is jöttek. Biztos vagyok benne, hogy a jövő szakembereinek is fontosak az ilyen tapasztalatok, információk. Ez a program, és elsősorban az RHK Kft. kiállítása, nekem is sok újdonságot jelentett: ilyen részletességgel, ahogy itt láthattam, nem ismertem a Bátaapátiban létesült radioaktívhulladék-tárolót.

Ez egyébként, úgy gondolom, újabb muníciót adott számomra, hogy az óráimon fölmerülő hulladék-elhelyezéssel kapcsolatos aggályokat eloszlathassam. Meggyőződésem, hogy egy szakmai kirándulás az NRHT-ba még inkább meggyőzné a kétkedőket. Éppígy fontos lesz majd számukra egy nyugat-mecseki kirándulás, ahol a bodai agyagkő-formáció, a leendő nagy aktivitású tároló helyszíne adhat válaszokat az aggályaikra. Hiszen azt ők is tudják, hogy az atomenergia még jó ideig nélkülözhetetlen része lesz a magyar energia-ellátásnak.”