Megépülhet a világ első kiégett üzemanyag-tárolója

2009. június 18, csütörtök  |  Téma: Hírek

A forsmarki végleges tároló terveA kiégett kazetták és radioaktív hulladékok kezelésével foglalkozó svéd SKB cég a forsmarki telephelyet választotta ki Svédország kiégett kazettáinak végleges tárolására. A vállalat bejelentése szerint a létesítmény telephelyi munkálatai 2013-ban, míg a valós építés 2015-ben kezdődhet meg.

A tároló a tervek szerint 2023-ban léphet üzembe, és ezzel a világ első végleges kiégett üzemanyag-tárolója lehet. Az SKB két évtizednyi kutatás után döntött a forsmarki atomerőmű közelében, Stockholmtól 100 km-re fekvő telephely mellett. A svéd atomerőművek összes kiégett üzemanyagát a végleges tárolóban fogják elhelyezni, 500 méter mélyen a kristályos alapba vájva.

Az SKB szerint a forsmarki telephely kőzete a tároló szintjében száraz, és kevéssé repedezett, ezek pedig a vállalat szerint fontos paraméterek a hosszú távú biztonság szempontjából. A felszíni létesítményeket egy már létező ipari park területén építik majd fel, és ez is csökkenti fogja a környezetre gyakorolt hatást. (forrás: SKB)

Tekintse meg a forsmarki végleges tároló tervét!